Almedalen: Hedersförtrycket lyftes fram i ljuset

Nio seminariedeltagare underströk allvaret i det hedersförtryck som finns i främst vissa förorter. Den tionde deltagaren, jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), berättade vad regeringen gör.

Foto: Jonas Ekströmer

VISBY2017-07-04 19:07

Samstämmigheten var stor under seminariet ”Sveket mot förorten – förortsfeministernas kamp mot moralpoliserna”. Mot bakgrund av bland annat Kalla Faktas reportage i våras om moralpoliser i förorten inledde föreningen Varken hora eller kuvads ordförande Amineh Kakabaveh med en alarmerande beskrivning av läget.

– Det handlar om starkt partriarkala och religiösa strukturer.

Övriga fyllde på. Den politiska representationen fanns från vänster till höger. Riksdagens tidigare talman Per Westerberg (M) uttryckte ingen tvekan inför situationens allvar.

– Hedersförtrycket är en av de absolut största sociala kriserna vi står inför. Vi måste ge makt åt de många maktlösa kvinnor som kommer till Sverige.

Kvinnor lever i en form av livegenskap, menade Westerberg. Vidare talade han om ”en social bomb i en del utanförskapsområden”.

Amineh Kakabaveh, som även är riksdagsledamot för Vänstern, konstaterade i linje med Westerbergs tanke om kvinnors maktlöshet att Almedalen inte är en plats för förortskvinnorna. Bland annat för att de inte har råd. Men också för att det är svårt att tala öppet om förtrycket.

Samtidigt var det flera som lyfte fram att frigörelsen är något som kvinnorna själva önskar. TV4:s journalist Helena Gissén befarar att politiker underskattar kraften i frågan, att man inte fullt ut inser hur stor oron är för att vunna jämställdhetsframgångar ska komma att gå förlorade. Man måste se öppet på problemet med kulturkrockar, betonade hon.

Även polisen, representerad av regionpolischef Carin Götblad, gick på de andras linje:

– Det rör sig om normer och värderingar som är kulturellt betingade, sade hon.

Vad gör då regeringen?

Jämställdhetsminister Åsa Regnér berättade om den strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor som gäller från 1 januari i år och som innefattar bland annat hedersförtryck. Ekonomiskt är det en satsning på omkring en miljard. Regeringen vill förflytta fokus i syfte att arbeta mer förebyggande. Man menar också att män och pojkar måste involveras i arbetet mot hedersförtryck på ett bättre sätt.

– Vi har inte pratat med män och pojkar om jämställdhet, sade Regnér.

Föräldrar ska få mer stöd. En kartläggning av hur hedersproblematiken ser ut i dag ska genomföras.

Skärpta regler för barnäktenskap, ökad kontoll för att förhindra att flickor förs ut ur Sverige för att giftas bort var annat som Regnér lyfte fram.

– Vi vill utreda statens stöd till trossamfund, de pengarna ska gå till insatser som främjar jämställdhet och demokrati, sade ministern i ett uttalande som mötte stort gillande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om