Badplatsen i Skedshult har en stark tradition av att lära ut simkunskaper. Flera generationer av barn, i närområdet, har begett sig till platsen med de oändliga solnedgångarna för att testa vattnets vingar. Det är inte någon skillnad i år. Över 60 barn trängs längs bryggan under varje dag i två veckors tid, för att få en säkrare relation till det lekfulla badandet. Men en av dagarna är det även fokus på de äldre, simborgarmärkesdagen. En aktivitet som är populär i Skedshult.
– Jag jobbar även på ett annat bad där vi hade en liknande aktivitet. Det kom bara en vuxen för att ta ett märke då, säger simläraren Teresia Karlsson.
I Skedshult är traditionens makt större än så. Förra året passade 65 personer på att ta simborgarmärket under dagen. Det är möjligt att årets lite kallare klimat avskräckt människor från att delta men när VT var på plats hade redan 15 personer hunnit simma de 200 meterna i Vindommens, för dagen, 21-gradiga vatten.
– Det är ju många äldre som drunknar varje år så det är bra att komma hit och prova hur väl simkunskaperna sitter i. Det är till och med viktigt, säger Margareta Edström, Öndalskedshults bygdegårdsförening.
Simskolan i Skedshult håller kvar sina elever under en längre tid än vad som är normalt i "normala" simskolor, det vill säga simskolor i bassäng. Barnen i Skedshult hinner bli ungdomar innan de slutar.
– Det är tydligt att det är fler äldre barn här än det är på annat håll. Det gör att det är fler som tar mer avancerade märken, säger Teresia Karlsson.
På simskolan i sjön Vindommen kan ta enklare märken som Droppen till andra som är av elitkaraktär. För att hålla koll på alla barnen och för att kunna ge var och en av dem en rimlig simutbildning har Teresia Karlsson hjälp av två stycken simlärarassistenter. Frida Edström och Ella Pettersson är båda från Skedshult och har fått lära sig att simma på platsens simskola. Nu har de båda tagit det näst svåraste simmärket av dem alla, silvermagistern.
– Tidigare sade vi att vi hade som krav att man skulle ha tagit minst en kandidat som märke. Vi måste nog ändra det till magister nu, säger Margareta Edström.
De drygt 60 eleverna är uppdelade i sex grupper för att säkerheten ska kunna garanteras.