Vaccinationsmottagningen fullbokad

300 personer har hittills besökt Vimmerby Hälsocentral för att vaccinerna sig mot TBE och redan nu har sommarens tider börjat ta slut.

24 maj 2019 06:00

Vimmerby är inte ett av de områden som räknas som riskområden för TBE i Kalmar län. Trots det är det många som väljer att ta vaccinationer mot den fästingburna virussjukdomen.

– De som bor häromkring åker ofta till andra områden som kan vara riskområden, så vi är generösa i våra rekommendationer, berättar verksamhetschef Camilla Ljungdal på Vimmerby Hälsocentrum.

Runt 300 personer har hittills besökt vaccinationsmottagningen och ett hundratal till finns inbokade.

– Av de som kommit hittills är en del helt nya och andra tar påfyllnadsdosen som är ett år senare. Vi har också väldigt många bokade framöver och har i princip fullt inför sommaren redan. Skulle det sedan komma ytterligare tillströmning får vi försöka planera om verksamheten så att vi tillgodoser behovet.

För ett grundskydd rekommenderar region Kalmar län tre doser. Den andra ska ges en månad efter den första och den sista upp till ett år efter att vaccinationen påbörjats. För de över 50 rekommenderas ytterligare en dos.

– Vår vaccinationsmottagning är ganska stor då vi har patienter även från Hultsfreds kommun och delar av Västerviks kommun som kommer till oss. Så det är tryck på mottagningen, dock inte lika högt som i fjol. Hittills i år är det färre som påbörjat sin vaccination.

Ifjol drabbades en person i Kalmar län av TBE, året innan sex personer. Flera områden i Västerviks kommun anses vara riskområden i länet, samt områden norr om Oskarshamn och från Värlebo i Högsby kommun och till Fliseryd i Mönsterås kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin E Elmström

Ämnen du kan följa