Miniatyrprojektet Anonymouse har dykt upp på gator världen över, och förbryllat förbipasserande i både Frankrike, Canada, USA och på Isle of Man.
– Att vi skulle få åka ut i världen med det här projektet var ingenting jag tänkte på när vi började 2016, säger Elin Westerholm, ena halvan av Anonymouse.
Nu väljer den hemliga konstnärsduon att avsluta projektet och träda fram som Lupus Nelsén och Elin Westerholm, som bodde i Vimmerby i perioder fram till 2018. Här jobbade hon som rekvisitör på Astrid Lindgrens Värld.
– Man lämnar aldrig sagan när man jobbar där inne, det är väldigt härligt.
Det var också i Vimmerby som idén till Anonymouse började gro.
– Lupus hävdar att första idén föddes bakom bion i Vimmerby när han kom och hälsade på. Där finns det liksom lite takvinklar där han föreställde sig att en flygmaskin från Räddningspatrullen kunde åka in och landa.
Inte långt efter att Elin och Lupus installerat sina första miniatyrverk, den italienska bistron “Il topolino” och nötbutiken “Noix de vie” på Bergsgatan i Malmö, började saker att hända.
– Jag trodde att det var något fel på min telefon för den blinkade till hela tiden.
Duon hade skapat ett instagramkonto för att lägga upp en bild. Där fick de 50 000 följare på en helg.
– Det var fotografer och filmteam och allt där utanför på Bergsgatan, det var världens uppståndelse.
På grund av riskerna med gatukonst finns det en lång tradition av att hålla konstnärens identitet hemlig.
– Men det här är kanske något av den snällaste gatukonsten man kan göra. Det går att ta bort och man lämnar inga spår när man är klar. Det är riktat till barn och det är många familjer som går och kollar. Så egentligen skulle vi inte behövt vara anonyma.
Elin tror att det har varit lättare för publiken att förtrollas av fantasivärlden när de inte gått ut med sina riktiga identiteter, och har sett stora fördelar med att vara anonyma.
– Det var precis i början som folk undrade vilka vi var, men sen har folk köpt att vi är anonyma. Det bidrar med en stämning av att det är på riktigt och att man är med och leker.
Under åren har man gjort nedslag på 20 platser och snickrat ihop runt 40 installationer, som ofta tar flera veckor att göra.
– Vi vandrar runt tills vi hittar en bra gata och ett bra hål i väggen. Den får helst vara lite tråkig, och vi ställer gärna ut på vintern när det är lite grått. Då lyser lamporna upp och det ser mysigare ut.
Duon hade aldrig förväntat sig att projektet skulle ta fart som det gjorde, men tror att orsakerna till framgången är många.
– Man kan behöva lite snälla nyheter, och att det inte är någon som vill sälja eller ta åt sig äran för något, utan att något bara får vara där för att det är kul.
I och med att Elin och Lupus har gått ut med sina riktiga identiteter, och inte längre är anonyma, existerar inte längre Anonymouse. Men hittills har det gått sådär.
– Vi har fått ännu fler erbjudanden om att bygga saker, och förlag har hört av sig om att göra något i bokform. Men nu pratar vi med olika museer om att få göra någon utställning. Det skulle vara fint att få sammanfatta det, säger Elin Westerholm.