Mäter värdet på småländska skogar

Henrik Rosberg, 26 år, är skogsmästare. Han är högskoleutbildad för att kunna undersöka och värdera skog. I yrket ingår att kartlägga olika värden i skogen, han vet hur gamla träden är, hur mycket de är värda, var man ska röja eller plantera nytt.

Redskap. Ett relaskop används  för att mäta grovlek på trädstammar.

Redskap. Ett relaskop används för att mäta grovlek på trädstammar.

Foto: Åsa Thaberman

Vimmerby2018-04-18 16:00

Det föll sig naturligt för Henrik Rosberg att arbeta med skog. Han är uppvuxen med lantbruk och i skogsbruksmiljö. Gymnasiet tillbringade han på Helgesbo och sedan har han efter ett par år med maskiner i skogen utbildat sig till skogsmästare. Nu bor han strax utanför Vimmerby och har Kalmar län och Östergötland som huvudsakligt arbetsområde.

Henrik Rosberg tar uppdrag att kartlägga värden i skogen av både skogsbolag och privata skogsägare. Stor del av sin arbetstid spenderar han i skogen.

– Det blir mer än en mil varje dag, berättar han. Ofta går han tillsammans med drevern Ax. Allt som oftast stöter de ihop med skogens djur; harar, rådjur, älgar och vildsvin.

Som skogsmästare är han utbildad att mäta och värdera skogen på olika sätt. Ungefär hälften av Sveriges skogsyta är privatägd. Olika skogsägare har olika målsättningar med sin skog, menar han, vissa vill använda skogen till jakt eller rekreation, men många vill veta det ekonomiska värdet i sin skog. De flesta som äger skog har också en känslomässig relation till sin skogsmark.

– Man ser det som ett arv att förvalta, något som kanske funnits länge i släkten.

För att göra en skogsbruksplan börjar Henrik Rosberg med att titta på flygfoton över terrängen. Sedan går han ut i skogen med några instrument och en surfplatta där han antecknar sina mätningar. Med hjälp av ett relaskop och en höjdmätare kan han beräkna volymen på virket på olika platser i skogen.

– Jag räknar ut grundytan och då kan få fram hur mycket virke det finns; skogskubikmeter. När jag är färdig med mätningarna gör jag en skogsbruksplan och ett förslag hur markägaren ska använda skogen, men de bestämmer själva hur de vill göra i slutänden.

Anders Ekholm äger en skogsfastighet i Gamlebytrakten, för en tid sedan fick han möjlighet att förvärva mer mark och tog hjälp av Henrik Rosberg.

– Jag hade nytta av honom när jag ville utöka mitt skogsbestånd. Han kunde gå ut i skogen och kontrollera att det stämde med den gamla skogsbruksplanen, berättar Anders Ekholm.

Henrik Rosberg är i branschen och har kontakt med de olika skogsbolagen. Han vet vad de betalar och vilken typ av virke som efterfrågas i stunden. Det är en fördel för den enskilde skogsägaren menar Anders Ekholm.

– Han har varit en trygghet för mig i köpet, jag vet att han står på min sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om