Ljunghäll varslar 200 anställda om uppsägning

Metallfabriken Ljunghäll AB i Södra Vi varslar 200 anställda om uppsägning i corona-krisens spår.

Vimmerby 4 maj 2020 20:29

Enligt Ljunghälls vd Olle Björk är varslen helt och hållet en coronaeffekt.

– Vi levererar bara till bil- och lastbilsindustrin och där råder tvärstopp just nu, säger Björk.

Han bekräftar uppgifterna från Dagens Vimmerby – som var först med nyheten – att förhandlingarna rör varsel om uppsägning för omkring 200 anställda och att det handlar om cirka 25 tjänstemän och 175 arbetare. 

– Ja, det är utgångsläget. Sedan får vi se vad förhandlingarna med fackföreningarna leder fram till, kommenterar Olle Björk.

Förhandlingarna med IF Metall om varslen inleddes under måndagen. 

Ljunghäll är Vimmerby kommuns största arbetsgivare med cirka 530 anställda.

 

2018 var ett rekordår för företaget och även 2010 beskrivs av Björk som "ett bra år". Men covid 19-pandemin har slagit till mot branschen med full kraft. 

Varför varslar ni så många?

– På grund av den rådande opålitligheten i branschen och av vad vi lärde oss i spåren av finanskrisen 2008. Det finns stora likheter. Även då gick det från 100 till 50 på väldigt kort tid, säger Olle Björk och fortsätter:

– Produktionen har stått still i närmare en och en halv månad och vi måste hitta tillbaka till en nivå där vi kan nå lönsamhet igen. 

Vad tror du om utvecklingen på längre sikt?

– Det beror vad du menar med längre sikt. Om man tittar på hur det såg ut efter krisen 2008 tog det 2–3 år innan bilindustrin hittat tillbaka till ett läge där det rådde normalkonjunktur igen. Och vi ser som sagt stora likheter med det läge som råder nu, säger Olle Björk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa