Han blir kommunens nya räddnings- och säkerhetschef

Nu är det klart vem som blir kommunens nya räddnings- och säkerhetschef. Jörgen Svensson kliver på sin nya roll den 1 oktober.

Den 1 oktober kliver Jörgen Svensson på sin nya tjänst.

Den 1 oktober kliver Jörgen Svensson på sin nya tjänst.

Foto: Vimmerby Kommun

Vimmerby2020-09-04 10:36

Den sista april i år löpte samarbetet med Västerviks kommun ut om en gemensam räddnings- och säkerhetschef, då Västervik valt att inte förlänga. Sedan dess har man haft en temporär lösning på plats men nu är det klart vem som tar över rollen som räddnings- och säkerhetschef. Av 22 sökande föll valet på Jörgen Svensson.

– Han har bäst kompetens och mötte kravprofilen både på utbildningsnivå och på ett personligt plan, berättar samhällsbyggnadschefen Andreas Horste, om varför valet på föll på Svensson.

Jörgen Svensson har under sin drygt 40 år långa karriär arbetat inom Västerviks kommun.

– Jag har gått den långa vägen och varit brandman och utbildat mig till befäl och haft skiftande arbetsuppgifter och ansvarsområden. Det har varit allt från att jag har varit ansvarig för all operativ verksamhet som gäller utryckning, inköp av materiel, övningar och allt. Sen har jag en period varit säkerhetssamordnare i Västervik och jobbat med frågor kring skydd och säkerhet.

Sedan juni i år har han arbetat 40 procent för Vimmerbys kommun med att ta fram ett handlingsprogram för räddningstjänsten. Den 1 oktober påbörjas den nya tjänsten och en del av arbetet kommer att kretsa kring att utveckla samverkan mellan kommunerna utifrån en ny lagstiftning som väntas komma i höst. 

– Man skärper på kraven hur en kommun ska ha uthållighet och kapacitet för att leda större och komplexare räddningsaktioner eller störningar i samhället. Där har man erfarenhetsmässigt sett från utredarnas sida att varje kommun inte har möjlighet att själv ha organisation och kapacitet att sköta en längre personalkrävande insats. Det krävs att man har en stab och ledningssamverkan med grannkommunerna runtom i området.

– Utveckla och titta på lite nya lösningar och lite andra smarta lösningar och framförallt samverka – det är ett stort ledord, säger Svensson om sina kommande arbetsuppgifter. 

Hur känns det?

– Det känns väldigt smickrande och det är en spännande framtid. Framförallt att komma till Vimmerby, jag har goda erfarenheter då jag jobbat där tidigare, även om det var längesedan. 

Att Svensson redan känner medarbetarna i Vimmerby tror han kan vara en fördel.

– Det är inte till någon nackdel att man har en personlig relation, det gör saker lite lättare i starttider tycker jag. Vi har många härliga medarbetare som jobbar och sliter så det är ett gott gäng jag kommer in i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!