Från 200 besök om dan till tomma tandläkarstolar

Innan coronakrisen tog tandläkare och tandhygienister emot runt 200 patienter varje dag. Nu ekar korridorerna tomma på Folktandvården i Vimmerby. Tusentals patienter vet inte när de får komma på sitt nästa besök.

Tomt och öde på Folktandvården i Vimmerby. Utrustning och material behövs i sjukvården på grund av covid 19 och personalen arbetar i andra delar av regionens verksamhet.

Tomt och öde på Folktandvården i Vimmerby. Utrustning och material behövs i sjukvården på grund av covid 19 och personalen arbetar i andra delar av regionens verksamhet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-04-28 06:00

– Det är ingen som vet när restriktionerna kan mildras eller upphöra, säger Anna Fratczak– Sozanska, klinikchef på Folktandvården i Vimmerby.

Sedan den 27 mars är kliniken i Vimmerby tillfälligt stängd. Folktandvården tar endast emot patienter med akuta besvär på tre platser i länet, Västervik, Oskarshamn och Kalmar.

– Tandvårdens skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial behövs bättre i hälso- och sjukvården på grund av covid-19, säger Anna Fratczak–Sozanska.

Det är inte bara material som lånas ut till sjukvården från länets tandvårdskliniker. Även personalen på Folktandvården i Vimmerby arbetar tillfälligt i andra verksamheter inom Region Kalmar län. 

– En del av vår personal som har undersköterskeutbildning arbetar på olika avdelningar på Västerviks sjukhus och vi har personal som arbetar som värdar för att minska smittspridning på hälsocentralen i Vimmerby där de bland annat bistår med triagering, en första bedömning av symptom hos de som söker vård av olika slag, säger hon. 

Tandvårdspersonalen från Vimmerby åker också för att arbeta vid den klinik i Västervik som tar emot patienter som söker för akuta tandbesvär.

– Vi har personal som regelbundet bemannar akutkliniken vid Folktandvården i Västervik och tar emot patienter där, säger Anna Fratchak–Sozanska.

Normalt sett arbetar 17 personer på Folktandvården i Vimmerby, alla arbetar dock inte heltid. När verksamhet kan återupptas i ordinarie omfattning igen är svårt att säga. Krisen slog till i en tid när kliniken blivit fullt bemannad med tandläkare och de flesta av de senaste årens köer var på god väg att arbetas bort.

– Vi har ett totalt patientflöde som ligger runt 200 besök per dag till tandläkare och tandhygienister på Vimmerbykliniken i vanliga fall, säger Anna Fratczak-Sozanska.

Totalt är cirka 10 000 personer inskrivna på Vimmerbykliniken. Så länge krisen pågår får de vänta på sitt nästa planerade besök hos tandvården.

– Allt detta gör vi för att skydda våra patienter och deras närmaste. När vi återigen kan kalla våra patienter som vanligt hör vi av oss med förslag på ny tid. Patienterna kan fortfarande ringa oss för frågor eller hjälp att boka en akuttid till en akutklinik, säger Anna Fratchak_Sozanska. 

Ánna Fratchak-Sozanska är klinikchef på Folktandvården  i Vimmerby"Vi brukar ha runt 200 patientbesök om dagen, men när de kan komma tillbaka vet ingen i dag", säger hon.
Ánna Fratchak-Sozanska är klinikchef på Folktandvården i Vimmerby"Vi brukar ha runt 200 patientbesök om dagen, men när de kan komma tillbaka vet ingen i dag", säger hon.
Karta: Folktandvården Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!