De vill miljonsatsa på mer digital vård

Länsunionen vill satsa på nära vård till invånarna i länet, genom en utökad digitalisering. "Digitalt när det går och fysiskt när det behövs" är målbilden.

Länsunionens representanter från vänster: Peter Högberg, Johanna Wyckman och Christel Alvarsson.

Länsunionens representanter från vänster: Peter Högberg, Johanna Wyckman och Christel Alvarsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-08 16:51

Peter Högberg (S), Johanna Wyckman (L) och Christel Alvarsson (C) presenterade en del av det kommande förslaget på regionplan.

– Nära vård är ett väldigt brett begrepp men det handlar om att vi ska ha en mer effektiv vård som är nära våra medborgare. Mötet med vården digitalt ska öka, digitala tjänster ska vara lika naturliga delar av vårdutbudet som besök på plats på en mottagning, säger Wyckman.

Under corona-pandemin har en stor ökning av vård genom digitala vägar ökat rejält inom länet enligt Högberg.

– Det är fördelen med pandemin, jag tror vi räknar med att digitala vårdbesök har ökat med över 1000 procent i länet. Det visar att det går att fungera och ändå göra det på ett tryggt sätt digitaliseringen. Den ger ju otroliga möjligheter. 

Länsunionen vill lägga två miljoner kronor om året på egenmonitorering, vilket innebär till exempel att patienten själv ges möjlighet att mäta sina värden och sedan rapportera dem digitalt till vården. De vill satsa en miljon på implementering av arbetssättet. 13 miljoner satsas på IT. Tillsammans med Sveriges övriga regioner gör man en satsning på digitalisering, där 2,5 miljoner kronor läggs nästa år, 2022 läggs fem miljoner och 2023 7,5 miljoner kronor. 

Satsningarna ska utmynna i en plattform som ska börja implementeras under 2021.

– Patienten själv uppger sina symptom digitalt och därefter en automatisk triagering precis om i de här privata apparna, säger Wyckman. 

– Vi ska också jobba fram så att fler avdelningar och mottagningar har webbtidbok så att man kan boka sin egen tid när det passar en själv, så att vi förhoppningsvis minskar uteblivna besök till exempel, säger Alvarsson.

Är det inte problematiskt med digitalisering när en ganska stor del av länet inte har tillgång till bra uppkoppling?  

– Tanken är ju att det är digitalt när det går och fysiskt ska alltid vara en möjlighet, framförallt för de som lever i digitalt utanförskap eller andra typer av problem. Vi ska vara tillgängliga för alla våra invånare, det här ska vara ett sätt att effektivisera det vi kan effektivisera, säger Wyckman.

– Den digitaliserade vården gör ju förvisso att det krävs en bra uppkoppling men det är väldigt bra vårdform för de som bor ute på landsbygd och glesbygd, att ändå ha tät kontakt med vården och slippa åka. Men det krävs en bra bredbandsutbyggnad också såklart, säger Alvarsson. 

"Digitalisering innebär ofta att man har större kontinuitet och oftare kontakt." säger Johanna Wyckman (i mitten) om fördelarna med att utöka den digitala vården.
"Digitalisering innebär ofta att man har större kontinuitet och oftare kontakt." säger Johanna Wyckman (i mitten) om fördelarna med att utöka den digitala vården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!