– Vi stänger inga dörrar till att öppna under annorlunda former än vad vi är vana vid, men det förutsätter att det är i linje med Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.
Förra veckan redovisade nöjesparken Liseberg ett koncept för att visa hur parken skulle kunna öppna utan att riskera trängsel och smittspridning. Det handlar om att arrangören tar ansvar med ett begränsat antal besökare, bara tillåter besökare med förköpt entré och genom olika åtgärder som regelbunden handsprit inne i parken. Konceptet har tagits fram tillsammans med branschorganisationen där också Astrid Lindgrens Värld ingår.
Även Astrid Lindgrens Värld jobbar med att hitta andra former och nivåer för hur man ska kunna öppna parken på ett annat sätt än det vi är vana vid.
– Vi tittar bland annat på hur många besökare vi max kan ta emot på en dag och ändå undvika trängsel, säger Jocke Johansson.
Grundbulten är naturligtvis teatern.
– Det är kärnan i upplevelsen för besökarna så det är ingenting vi tittar på att ta bort. Vi har fyra ganska stora scener med stora gradänger där man kan tänka sig att ett antal hundra besökare kan sitta utan att sitta för nära varandra, säger han.
Besöksantalet varierar ordentligt i parken över säsongen. Enligt Jocke Johansson rör det sig mellan 4 000 och 8 000 per dag under juni, juli och augusti och någonstans runt 400-700 på vardagar i maj.
Han vill inte peka ut någon mer konkret nivå för tillåtna folksamlingar där ledningen kan tänka sig att öppna parken. Men känslan att kunna öppna är fortfarande stark.
– Jag är den sanna optimisten och tror att det hinner hända en hel del med restriktionerna på ett par månader. Danmark har börjat att lätta och tillåter nu 500 personer, säger han.
Ser du någon möjlighet att ni kan öppna under maj?
– Inte som det ser ut nu, men man ska aldrig säga aldrig, inget är mer osäkert än det är just nu.
Hur tänker ni kring en brytpunkt när ni känner att det inte är lönt att öppna alls den här säsongen?
– Vi tittar förstås i ett sånt perspektiv också utifrån olika scenarior och alternativ. Mycket handlar om ekonomi och riskbedömning, men en sån eventuell brytpunkt ligger än så länge ganska långt fram.
Hur långt fram?
– Den ligger inte i maj och inte under första delen av juni heller, utan någonstans längre fram under sommaren.