Sjukskriven på heltid - men får inga pengar

Han fick ett ton på foten och är sjukskriven på heltid. Nu får Michael Johansson ingen sjukpenning. ”Försäkringskassan tycker jag ska söka nytt jobb”.

Dörren står öppen till arbetsplatsen. "Men Försäkringskassan tycker jag ska söka annat jobb", säger Michael Johansson, som blev utförsäkrad efter 180 dagar med skadad fot.

Dörren står öppen till arbetsplatsen. "Men Försäkringskassan tycker jag ska söka annat jobb", säger Michael Johansson, som blev utförsäkrad efter 180 dagar med skadad fot.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-28 06:00

Den 3 december 2018 fick Michael Johansson en motvikt på ett ton över högerfoten på jobbet efter att en ögla lossnat.

– Det kunde ha gått mycket värre. Jag hade tur, säger han.

Rehabiliteringen går framåt, men fortfarande är han sjukskriven till 100 procent.

– Jag går på kompressionsbehandling och foten ska egentligen ligga i högläge några timmar per dag. Det bildas mycket vätska i foten och benet och det är lite skört innan alla småben läker ihop.

I hans värld har inte funnits annat än att han ska tillbaka till jobbet som reparatör på Bergs Timber i Vimmerby. Här trivs han, efter 36 år på samma arbetsplats.

– Jag ska till läkaren i november-december på ny röntgen. Förhoppningsvis kan jag börja jobba efter årsskiftet.

Men Försäkringskassans krav är att söka annat jobb. Sedan han passerade 180 sjukskrivningsdagar – i maj – får han ingen sjukpenning.

– Jag begriper inte. Vem vill anställa någon som är sjukskriven till hundra procent? Och jag har ju redan ett jobb.

Hur klarar du dig utan inkomst?

– Tar av besparingar. När man får en arbetsskada tror man ändå att det ska finnas skyddsnät.

Kontakten med arbetsgivaren är tät. Patrik Larsson, platschef på Bergs Timber, tycker att Michael hamnat i kläm.

– Läkaren gör bedömningen att han ska vara sjukskriven till hundra procent. Försäkringskassan gör bedömningen att han måste söka annat jobb. Vi är beredda att ta tillbaka honom när som helst, bara han får läkarintyg att han kan. Det är frustrerande att inte kunna hjälpa honom, trots att vi presenterat rehabplan och kan ge honom arbetsuppgifter som är av den skrivbordskaraktär som Försäkringskassan tycker att han ska söka på annat håll.

Michael har fått hjälp av arbetsgivaren att överklaga Försäkringskassans beslut. Det blev avslag. Nu ska man gå vidare till förvaltningsrätten. Patrik Larsson har dock inga större förhoppningar.

– Det är ändå värt ett försök. Försäkringskassan följer sina regler, men det är väldigt fyrkantigt. Vad blir bättre av att man drar in Michaels sjukpenning och att han ska söka ett annat jobb? 

Michael och hans arbetsgivare har begärt trepartssamtal med FK.

– Det är de inte intresserade av, ärendet är avslutat. Då kan jag tycka att man tidigt borde få lotsning, istället för att lägga över ansvaret på den drabbade. Det finns ingen mall för hur lång tid en skada av det här slaget tar, säger Patrik Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!