Kommunalrådet: "Svårt för kommunen att göra något"

"Det är jättetråkigt och allvarligt förstås. Men det är svårt för kommunen att gå in och göra något åt det nu".

Vimmerby kommun 5 maj 2020 12:30

Det säger kommunalrådet Jacob Käll (C) i en kommentar till att Vimmerby kommun största privata arbetsgivare Ljunghäll varslar 200 anställda.

Med tanke på Coronakrisen var varslet inte helt oväntat, men enligt både facket och anställda större än väntat.

– Det är klart att krisen drabbar företaget och deras ekonomi, och även anställda som nu riskerar att förlora jobbet, säger Jacob Käll.

–  Det är också svårt att överblicka alla följder som i vilken utsträckning det också drabbar underleverantörer och företag som arbetar med underhåll på den här stora arbetsplatsen. Det har vi ingen insyn i så det kan innebära mer oroväckande ringar på vattnet, säger kommunens utvecklingschef Thomas Svärd.

 

I slutet drabbas även kommunen med sjunkande skatteintäkter när fler är utan jobb. Båda menar att kommunen har svårt att gå in med några insatser i nuläget.

– De åtgärder vi har för näringslivet med frist för fakturor och liknande är småsaker i det här sammanhanget, säger Jacob Käll.

Kommunen och företaget har ännu inte haft kontakt med varandra angående varslet som blev känt på måndagskvällen.

– Mitt i bedrövelsen kan det vara bra att kan arbeta med en plan för hur Ljunghäll ska stå starkare när hela den här krisen blåst över, säger Thomas Svärd.

– Vad vi kan göra under tiden är att bidra med kompetensutveckling, exempelvis genom utbildningar på Campus, för de som mister jobbet och att fortsätta jobba med vårt näringslivsrådet på olika plan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa