FK: "Läkarintyg är en rekommendation"

"Läkarintyget är en rekommendation och ett av flera underlag för bedömning av rätten till ersättning", säger Cecilia Udin, nationell samordnare på Försäkringskassan.

"Läkarintyg är en rekommendation", säger Cecilia Udin, nationell samordnare på Försäkringskassan.

"Läkarintyg är en rekommendation", säger Cecilia Udin, nationell samordnare på Försäkringskassan.

Foto: TT-bild

Vimmerby kommun2019-10-28 06:00

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringar på Försäkringskassan, har tittat på Michael Johanssons fall och säger att myndigheten följt regelverket.

– Vi har sagt nej till sjukpenning efter dag 180, vi bedömer att han ska klara någonting på arbetsmarknaden och det är enligt lagstiftningen vi ska göra den prövningen. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att den anställde kommer tillbaka till arbete och ska tidigt ta fram en plan för återgång till arbete, det är lagstadgat sedan juli förra året.

Arbetsgivaren kan erbjuda lättare jobb, men samtidigt är han sjukskriven till 100 procent?

– Läkarintyg är en rekommendation. Arbetsgivaren ska tidigt se över om man kan anpassa arbetet till de begränsningar den anställde har.

Cecilia Udin säger att hon inte kan se att önskemål om trepartssamtal är dokumenterat, men att det borde gå att lösa.

– Här borde man ganska snabbt få till en information och förklara för arbetsgivaren vad som gäller, att arbetsgivaren kan agera trots att det finns läkarintyg. Våra undersökningar om vad som händer personer utan ersättning från dag 180 visar att man många gånger går tillbaka till sin arbetsgivare. 

Hur tydligt informerar ni arbetsgivaren om vad som gäller under sjukskrivningen?

– Det är inte bara Försäkringskassans ansvar. Det är vårt ansvar när arbetsgivaren inte agerat fullt ut, men här kan vi inte se att det varit så. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!