Årets stipendiat utsedd – prisas på Näs

"Författarskapet kännetecknas av en empatisk grundnerv helt i Astrid Lindgrens anda." Så lyder en del av motiveringen till årets Salikon-stipendiat.

Vimmerby kommun 4 oktober 2019 15:39

Det är barnboksförfattaren Ulf Nilsson som blivit utsedd till årets Salikon-stipendiat som delas ut av stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Ulf Nilsson har bland annat skrivit "Adjö, Herr Muffin" och "Min lilla apa".

Tidigare hette stipendiet Astrid Lindgrens Världs stipendium och delades ut mellan åren 1987 till 2018, men nu har det alltså blivit ersatt av Salikon-stipendiet. Salikon kommer från Astrid Lindgrens berättelse "Allra käraste syster" där det är namnet på en hemlig rosbuske. Då som nu utses stipendiaten av Astrid Lindgrens Världs programråd.

– Summan är den samma och de som utser stipendiaterna är densamma. Det är namnet som är nytt. Vi har ändrat motiveringarna för stipendiet lite. Vi har arbetat fram det i programrådet och haft mycket diskussioner om hur det skulle formuleras. Det är om möjligt lite bredare nu. Det ska stimulera till fortsatt skapande och uppmärksamhet för barnkultur och barnlitteratur, säger Joacim Johansson, VD för Astrid Lindgrens Värld och en av medlemmarna i programrådet. 

Stipendiet kommer att utdelas till Ulf Nilsson på Astrid Lindgrens Näs, på fredagen under litteraturfestivalen Vimmerby Berättar. 

– Vi tyckte det var lämpligt att dela ut stipendiet under den helgen eftersom det fokuserar på litteratur i allmänhet och barnlitteratur i synnerhet, säger Joacim Johansson. 

Under lördagen kommer Ulf Nilsson att hålla föredrag som en av programpunkterna på festivalen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa