Påkörda djur blir liggande

Djur som blir påkörda av tåget dör oftast direkt, men inte alltid. Jaktarrendatorn Anders Johansson berättar om viltolyckor på traktens järnväg där djuren blivit liggandes lidande.

Viltolyckor2015-01-03 13:03

Jägaren Anders Johansson har tröttnat på att hitta djur som blivit påkörda av tåg och varken dör direkt eller avlivas. Senast i början av veckan upptäckte han ett djur som han tyckte lidit onödigt länge. Då var det en påkörd kronhjort han hittade vid järnvägen. Enligt Anders Johanssons bedömning ska djuret ha blivit påkört under natten. Ändå var kronhjorten fortfarande varm när han kom till platsen vid tvåtiden dagen efter. Djuret hade i så fall varit vid liv flera timmar efter olyckan.

– Om tågen kör på ett djur som stendör spelar det ingen roll, men om det lider och ingen anmäler det blir jag arg.

Anders Johansson berättar att han vid upprepande tillfällen bevittnat djur i samma sits efter en viltolycka vid järnvägen. Främst är det sträckan mellan Kvännaren och Almvik som dessa olyckor skett.

Enligt jaktförordningen är bilister som kör på vissa djur skyldiga att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Först 2012 infördes en liknande anmälningsplikt också vid viltolyckor på järnvägen, men med en skillnad: den som underlåter en sådan anmälan kan inte bli straffad. Däremot är det vanligt med uttalade rutiner för detta hos tågbolagen. Veolia, som kör Kustpilens tåg, berättar att de har tydliga instruktioner för lokförare som uppfattar att tåget krockat med ett djur. Föraren ska omedelbart ringa Trafikverkets trafikledning oavsett vilken typ av djur det rör sig om. Trafikverket ska sedan kontakta markägaren och meddela de detaljer som finns kring vad som skett. 2013 gick SJ in som medlem i Nationella viltolycksrådet, där exempelvis också Trafikverket finns representerade för att arbeta för att minska antalet viltpåkörningar.

Jägaren Bo Strömbäck har varit skyddsjägare sedan 1997. Sedan dess är det endast vid ett tillfälle som han blivit kontaktad angående viltolycka på järnvägen.

– Det var en älg som blivit påkörd på Smalspåret.

Om det skett olyckor utöver det känner han inte till, men han tycker det är viktigt att alla olyckor anmäls. Och att olycksplatsen märkts ut väl, vilket är en arbetsuppgift som ingår i anmälningsplikten.

– Tyvärr är det många bilister som inte märker ut den exakta olycksplatsen, berättar Bo Strömbäck.

Han menar att det kan försvåra eftersökningen av djuret avsevärt, eftersom skyddsjägaren då inte kan sätta spårhunden på rätt spår direkt.

Viltolyckor

När en viltolycka skett i trafiken har föraren anmälningsplikt, om det gäller någon av följande djurarter: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår. 2012 infördes en liknande anmälningsplikt för viltolyckor på järnvägen, men den som eventuellt inte anmäler en sådan olycka kan inte bli straffad. Vid en olycka på järnvägen säger Transportstyrelsens föreskrifter att den som upptäcker olyckan omedelbart ska anmäla tågklareraren, som har i uppgift att spärra av alla berörda huvudspår och underrätta samhällets räddningstjänst vid behov. För viltolyckor finns inga särskilda föreskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om