”Julen blir en paus i vardagen”

För pingstpastorn Camilla Axelsson i Hultsfred är advent en av de viktigaste högtiderna under året. De firar alltid tillsammans med Missionskyrkan.

Advent. Camilla Axelsson är pastor i Pingstkyrkan i Hultsfred och för henne är advent en viktig högtid. Med på bilden är Camillas dotter Noelle.

Advent. Camilla Axelsson är pastor i Pingstkyrkan i Hultsfred och för henne är advent en viktig högtid. Med på bilden är Camillas dotter Noelle.

Foto: Elin Lönn

Viktig högtid2015-11-25 01:00

Adventsfirandet i Pingstkyrkan är ganska likt firandet i Svenska kyrkan. Camilla Axelsson är pastor i Pingstkyrkan i Hultsfred och hon berättar att de alltid tänder första ljuset på första advent och att de försöker ha med mycket sång och musik.

– Det är vissa sånger som man bara ska ha med på första advent, Bered en väg för herran bland annat, säger Camilla.

Hon beskriver advent som en av de viktigaste högtiderna under året och säger att hon blir glad av att se alla stjärnor och ljusstakarna i folks fönster under december, även om hon inte tror att alla tänker på varför vi hänger upp just stjärnor.

– Det kommer ju från Betlehemsstjärnan. Jag själv älskar advent, först är det mörkt och sedan tänds allt upp när det blir jul. Julen blir en paus i vardagen.

Svenska kyrkan är väldigt inriktade på kyrkoåret och för dem är första advent den första söndagen i ett nytt kyrkoår. Pingstkyrkan tänker inte riktigt likadant och för Camilla personligen innebär advent ett löfte att man snart får koppla av.

Pingstkyrkan är alltid full under den första söndagen i advent och församlingen brukar fira alla gudstjänster under advent och jul ihop med Missionskyrkan. I år sker adventsgudstjänsten hos Missionskyrkan.

– Men på juldagen är vi här hos oss, säger Camilla.

Ett viktigt inslag i gudstjänsten på första advent är fikat efteråt.

– När det är adventsfika så förväntar man sig något extra, säger Camilla.

Pingstkyrkan

Pingströrelsen, även kallat pentekostalism, har sitt ursprung i väckelserörelser i Los Angeles och Wales. Kyrkans medlemmar kallas pingstvänner och i Sverige har kyrkan funnits sedan början av 1900-talet.

Det som kännetecknar pingstkyrkan är att de inte har barndop, utan vuxendop där individen själv bestämmer när och om det ska ske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om