Vegetariskt i skolorna på måndag

På måndag kommer alla barn i kommunens skolor bjudas på vegetariskt.

29 januari 1916 09:00

Miljömål

Länsstyrelsen i Kalmar län samarbetar med länets kommuner för att visa vad vi alla kan göra för miljön. På måndag kommer det i alla kommunens förskolor och skolor serveras en helvegetarisk meny med två alternativ.

– Det ena är linssoppa med kokosmjölk och en brödbuffé. Det andra är grönsaksbiff/nugget med matvete och mangochutney, säger Gina Svensson, kommunens måltidsutvecklare.

På högstadierna och gymnasiet finns det vegetariskt alternativ att välja på varje dag och flera gånger per termin serveras helvegetarisk meny. Det finns en mer positiv inställning till vegetarisk mat bland högstadieeleverna.

– Vi försöker hitta rätter som barnen tycker om och de elever som är med i kostrådet får provsmaka och betygssätta, säger Gina Svensson.

Det finns en mängd vegetariska recept och det är bra att tänka på att välja närodlade grönsaker. Det behöver inte vara en uppoffring att äta måltider utan kött. I ett pressmeddelande säger Tommy Lindström, Samordnare Energi och minskad klimatpåverkan på Länsstyrelsen Kalmar län, att genom att äta mer vegetarisk kost får vi bättre hälsa och bidrar vi till att nå miljökvalitetsmålet "Begränsad klimatpåverkan". Men man behöver inte välja bort köttet helt men välj svenskt och gärna lokalproducerat. Betande djur håller våra marker öppna och gynnar den biologiska mångfalden vilket bidrar till andra miljömål.

– Det här är ett sätt att uppmärksamma vår påverkan på miljö och klimat. Under en period på 20 år har vår köttkonsumtion ökat med 25 procent, säger Gun Lindberg, kommunens hållbarhetsstrateg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!