Många brunnar otjänliga

Under höstens kampanj "Kolla din brunn" uppmanades länets innevånare med enskild brunn att lämna in vattenprover för att undersöka vattenkvalitén i den. Nu har resultatet kommit från de 285 brunnsägare som lät analysera sitt vatten genom sin kommuns miljökontor.

20 procent av de hushåll som lämnat in vatten för analys har vatten som är otjänligt. Det ska användas som varken dricksvatten eller i samband med matlagning.

20 procent av de hushåll som lämnat in vatten för analys har vatten som är otjänligt. Det ska användas som varken dricksvatten eller i samband med matlagning.

Foto: Arkivbild: Ellen Kindstrand

Vatten2013-06-10 11:01

Karen Jensen från Miljösamverkan Sydost har varit projektledare för kampanjen som Regionförbundet i Kalmar län tagit initiativ till, och som de olika kommunala miljökontoren varit del av. Hon säger i ett pressmeddelande att det finns en risk för att enskilda brunnar har dåligt vatten, som är vårt viktigaste livsmedel.

Till VT säger hon också att undersökningen bekräftar siffrorna som socialstyrelsen fick fram i sin stora undersökning 2007. Där konstaterade man att bara 20 procent av de enskilda brunnarna i Sverige hade vatten som var tjänligt utan anmärkning, vilket kan vara ett hälsoproblem.

De nya siffrorna för länet pekar åt samma håll. 20 procent av länets enskilda brunnar klarade sig utan anmärkning, det vill säga har vatten som är tjänligt. 60 procent av de 285 brunnsägare som valde att dela med sig av sina resultat har en brunn där vattnet är "tjänligt med anmärkning", och 20 procent har brunnar där vattnet är otjänligt.

2.4 miljoner människor i Sverige dricker i dag vatten från egen brunn eller källa.

Vattenkvalité

Otjänligt: ska inte används som dricksvatten eller för matlagning, speciellt inte till barn. Detta beror på att vattnet kan ge akuta eller långsiktiga hälsomässiga effekter.

Tjänligt med anmärkning: innebär att vattnet inte är helt bra, men det bedöms inte medföra någon omedelbar hälsorisk. Det visar att vattnet påverkas av någon föroreningskälla och i framtiden kan bli otjänligt om inga åtgärder vidtas.

Källa: Regionförbundet i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om