Antiklimax för 300 stugägare

I tre och ett halvt år har fastighetsägarna på Hornslandet utanför Västervik väntat på besked om de ska bli tvungna att betala drygt 300 000 kronor i anslutningsavgift till VA-nätet. Nu har 300 av dem fått beskedet att deras överklaganden avvisas.

Kritisk. Kenneth Marmelid, ordförande i samfällighetsföreningen på Hornslandet, tycker att det är konstigt att det tagit tre och ett halvt år för VA-nämnden att komma fram till att den inte kan pröva överklagadena från de boende i etapp 2.

Kritisk. Kenneth Marmelid, ordförande i samfällighetsföreningen på Hornslandet, tycker att det är konstigt att det tagit tre och ett halvt år för VA-nämnden att komma fram till att den inte kan pröva överklagadena från de boende i etapp 2.

Foto: Anders Steiner/Arkiv

Vatten och avlopp2015-05-20 08:00

– Vi har haft återkommande kontakter med VA-nämnden under tre och ett halvt år. Inte någon gång har man sagt att det här skulle kunna bli utslaget, säger Kennet Marmelid.

Historien började för fyra år sedan när kommunfullmäktige beslutade att Hornslandet ska få ett kommunalt VA-nät. På grund av de geografiska förutsättningarna väntades kostnaderna för VA-nätet bli högre än normalt, därför togs beslutet att de boende skulle få betala anslutningsavgifter som var betydligt högre än kommunens normala tariff. Man tog till det som i lagen heter särtaxa. För många boende skulle det kosta strax över 300 000 kronor för en anslutning.

Några privatpersoner överklagade beslutet, men även samfällighetsförening på Hornslandet har drivit en process mot särtaxa, eller att den i vart fall ska bli lägre.

– Vi fick medlemmarnas uppdrag på en årsstämma, berättar Kennet Marmelid.

Nu har ett utslag kommit. Det gäller 300 boende, och rör etapp 2 för utbyggnaden. Det är den etapp som inte påbörjats än.

VA-nämnden konstaterar att eftersom VA-nätet inte är byggt, och taxan inte trätt i kraft kan inte beslutet överklagas. De boende får återkomma med ett överklagande senare. Av beslutet framgår att VA-nämnden trott att etapp 2 skulle färdigställas under tiden som nämnden prövade överklagandena.

Kennet Marmelid tycker att de boende hamnat i ett moment 22. Kommunen har inte velat påbörja utbyggnaden av etapp 2 förrän överklagandena avgjorts, och överklagandena avvisades därför utbyggnaden inte varit klar.

Under åren som gått har föreningens medlemmar lagt ner mycket arbete kring överklagandet, man har även haft kostnader för advokat.

– I december 2012 var det en stor hearing på Lysingsbadet. Både vi och kommunen hade med oss jurister. Efter den trodde vi att det skulle komma ett utslag snabbt, men så blev det inte.

Kennet Marmelid tycker ändå inte att arbetet har varit förgäves:

– Innan semestern ska VA-nämnden komma med ett utslag för de boende i etapp 1. Vad jag förstår kan det utslaget bli ett prejudikat för kommande etapper.

Etapp 1 berör 40 hushåll kring Hästhagssjön. Den delen av VA-nätet stod klar 2012.

Därefter tog arbetet en paus. Kommunen ville invänta överklagandena, men som VT berättade för några veckor sedan så har en tidsplan för etapp 2 tagits fram efter påtryckningar från länsstyrelsen. Grävarbetet ska sätta igång i höst.

Stort projekt

VA-nätet är en del av ett större arbetet för att skapa bättre föreutsättningar för året-runt-boende på Hornslandet. En stor del av bebyggelsen är fritidshus. Utöver kommunalt vatten- och avlopp ska området successivt få nya detaljplaner som möjliggör större byggytor. Fritidshusen skulle kunna byggas om till permanentboende.

Ett annat motiv för det nya VA-nätet är att havsvattenmiljön kring Hornslandet är känslig, och att näringsläckaget ut i havet genom åren varit stort på grund av dåliga avloppslösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om