Flottans fartyg sköljde bort häckande fåglars bon

I tisdags kväll förra veckan passerade en av marinens Visbykorvetter Östra Eknö i en så hög hastighet att kobbar och skär sköljdes rena av svallvågarna. Efteråt var klipphällarna tömda på liv.

Försvarets korvett Visby ser ut så här. Jimmie Adamsson, kapten och kommunikatör på Försvarsmakten, menar att man behöver kunna öva dygnet runt, året runt, men att det berörda området nu ska utvärderas för att se om det ska märkas ut som "svallkänsligt" och därmed leda till sänkt fart i framtiden.

Försvarets korvett Visby ser ut så här. Jimmie Adamsson, kapten och kommunikatör på Försvarsmakten, menar att man behöver kunna öva dygnet runt, året runt, men att det berörda området nu ska utvärderas för att se om det ska märkas ut som "svallkänsligt" och därmed leda till sänkt fart i framtiden.

Foto: Claus Gertsen/TT

Västrum2021-06-15 07:00

Fågelbon med ägg och ungar hade spolats bort.

Det berättar skärgårdsbon Per Hälleblad som är både upprörd, trött på, och ledsen över det inträffade. Han förklarar att det inte är första gången.

– Nej, det här upprepar sig årligen, menar han.

Nu har han uppmärksammat länsstyrelsen på händelsen och hoppas på förändring.

undefined
Tärna. Det är en känslig tid i skärgården när sjöfåglarnas häckningsperiod pågår.

Det var vid 19-tiden tisdagen den 8 juni som fartyget passerade Östra Eknö i skärgården utanför Blankaholm. Fiskaren Jens Martinsson blev vittne till händelsen i samband med nätfiske, vilket han fick avbryta på grund av svallvågen.

Han såg hur fågelkolonin Tjärhällen söder om Eknö, helt översköljdes av vågen.

– Hur fort de körde är svårt att bedöma, men de körde hårt och det var en fruktansvärd svallvåg som sköljde över varenda häll och sopade precis rent. Jag tycker att det är oansvarigt när fåglarna har ägg och småungar. Efteråt fanns ju inte ett livstecken kvar.

Han berättar att han dagen innan observerat en mängd tärn- och skrattmåsbon, samt fågelungar, i området.

Men vid en inspektion strax efter att fartyget passerat, fanns inget kvar. 

Resultatet måste ha blivit detsamma på flera låga hällar utmed hela farleden, menar han.

– Det måste ju röra sig om hundratals fågelbon.

undefined
Strandskata. Det är en känslig tid i skärgården när sjöfåglarnas häckningsperiod pågår.

Jimmie Adamsson är kapten och kommunikatör vid Försvarsmakten, sjöstridsflottiljen. Han bekräftar att det rört sig om en av försvarets korvetter, och kommenterar det så här:

– Det är jättetråkigt att höra detta. Samtidigt måste vi förbehålla oss rätten att öva. 

Han förklarar att vissa platser i skärgården är utmärkta som svallkänsligt område, vilket då informeras om i navigeringssystemet i god tid, så att besättningen hinner sakta in. 

– I nuläget finns ingen fartbegränsning i det aktuella området. Men vi ska titta på det, och se om det ska märkas ut som svallkänsligt.

Vem är det som avgör den saken?

– Det är expertis inom Försvarsmaktens högkvarter.

Det är ju de facto häckningstider nu. Kan man inte bara låta bli att köra med fartygen inomskärs den här tiden på året, med hänsyn till fågellivet?

– Nej, vi måste kunna öva året om, dygnet runt. 

– Under perioder när djurlivet är extra känsligt så undviker vi att göra en massa saker i skärgården, som exempelvis undervattenssprängningar. Däremot måste vi kunna högfartsnavigera i skärgården såväl sommar som vinter, och då måste vi öva. 

Karta: Ostra Ekno
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!