(V)ill testa sex timmars arbetsdag i vården

Vänsterpartiet vill göra försök med sex timmars arbetsdag i Region Kalmar.

Leif Svensson och Linda Fleetwood presenterade Vänsterpartiets budget på fredagen.

Leif Svensson och Linda Fleetwood presenterade Vänsterpartiets budget på fredagen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-25 18:39

Det framgår av partiets budgetförslag. Partiet vill genomföra ett försök på minst en av regionens arbetsplatser.

Regionen har stora problem med personalbrist. Är det då klokt att låta den personal som finns jobba mindre?

– Definitivt. På ortopeden i Mölndal hade man problem med att man fick ta in hyrpersonal. När ett försök med sex timmars arbetsdag infördes så fick man en tillströmning av personal. Jobbet blev attraktivare, säger Linda Fleetwood, regionråd.

Bland partiets övriga satsningar märks ett återinförande av fri kollektivtrafik för sommarlovslediga ungdomar. Partiet ser det som en jämlikhetsreform. 

Man vill också stoppa indexuppräkningen av tandvård, samt stoppa att städverksamheten i landstinget upphandlas med jämna mellanrum. På Västerviks sjukhus görs städningen i egen regi, men som ett sätt att försäkra sig om effektivitet så konkurrensutsätts den.

Vänsterpartiet menar att konkurrensutsättningen innebär ett stressmoment för de anställda.

– Vi har sagt att vi ska vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Det måste gälla lokalvårdarna också, säger Linda Fleetwood.

Partiets reformer skulle finansieras med en något högre skattehöjning än den majoriteten föreslagit: 51 istället för 49 öre. V föreslår också en sänkning av landtingsrådens löner med 20 000 kronor i månaden.

– När regionen bildades så blev det 15 regionråd. Det är lika många som Region Skåne har med över en miljon invånare, säger Linda Fleetwood. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!