Vill skapa en helt ny stadsdel

Mathias Knutsson är den som ska ro hem ett av Västerviks största projekt någonsin. För två veckor sedan började han arbeta med nya Bökensved.

Västerviks kommun 16 september 2019 19:30

Det är inte ens två veckor sedan som Mathias Knutsson började arbeta som affärsutvecklare på Bostadsbolaget i Västervik. Ännu ekar kontoret ganska tomt, på en hylla står en bild av hustrun tillsammans med en av familjens tre dalmatinerhundar. 

Det är mycket som är nytt. Efter många år i Wien i Österrike har familjen, som också består av fyra barn, just köpt hus vid sjön Roxen vid Linköping. Det blir till att pendla, något Mathias Knutsson är mer än van vid. Han har jobbat i Stockholm, Skåne, Växjö och Wien bland annat, ofta som affärsutvecklare, både i privat och offentlig sektor.

 

Han har just börjat sätta tänderna i Bökensved, en av huvuduppgifterna i den nya tjänsten. Han är ansvarig för att hålla ihop projektet och se till att det blir av. Tidsplanen är lång, investeringarna höga, och åsikterna många.

– Just nu håller jag på att lära mig om den här frågan och framförallt försöker jag lyssna in. Min uppgift blir lite att lyfta blicken, att se till helheten. Hur ska Bökensved bli en del av staden?

Att området ska bli en betydande del av staden är en målsättning som återkommer flera gånger under samtalet.

– Än går jag inte in i detalj på projektet och mina tankar kring det. Jag vill inte stoppa några idéer eller tankar från andra. Jag måste lyssna in. Utmaningen är att få det här till ett gemensamt projekt, där många ska få komma till tals. Samtidigt har vi begränsningar, alla måste samsas.

– Vi måste få allt att sammanstråla. Det finns ett stort campus i närheten, vi har Karstorp inte långt bort, vi kanske ser en södra infart, allt måste finnas med från början så vi inte lappar ihop det allt eftersom. Det är redan folk från föreningslivet och politiken som är och rycker i mig, det finns ett stort engagemang.

 

Preliminära uppskattningar visar att investeringarna, från både kommun och näringsliv, kommer att hamna på nära en miljard, alltså ett av de mest kostsamma projekten någonsin i Västervik.

–  En helt ny vital stadsdel där mycket mer får plats, är en slags målbild. Det är inte långt hit från centrum, allt måste fungera ihop. 

–  Samtidigt kan vi inte bara ösa på och bygga stort,  vi har lärt oss av alla stora arenabyggen att det inte alltid fungerar. Men man kan tänka sig bostäder, konferensanläggningar, restauranger, företag och idrottsanläggningar och mycket mer här. Vi vill skapa något som bidrar till samhället på flera plan. Det är ett enormt projekt, med enorma möjligheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa