Vill höja statusen på svenska biprodukter

Alexandra de Paoli, som arbetar med projektet Hälsa från bikupan, som drivs av föreningen Svenska bin sedan två år tillbaka, kommer och föreläser i Västervik på söndag.
Alexandra de Paoli, som arbetar med projektet Hälsa från bikupan, som drivs av föreningen Svenska bin sedan två år tillbaka, kommer och föreläser i Västervik på söndag.

Nyazeeländsk honung kan kosta närmare 500 kronor burken. Nu ska föreningen Svenska bin undersöka om svensk honung är lika bra.

Västerviks kommun 27 september 2019 08:00

Förhoppningen är att börja producera medicinskt klassad honung även i Sverige, vilket redan i dag sker i andra delar av världen. Den nyazeeländska manukahonungen säljs i dag för närmare 500 kronor burken.

Sedan två år tillbaka arbetar Alexandra de Paoli med projektet Hälsa från bikupan, som drivs av föreningen Svenska bin och finansieras av Jordbruksverket. Ett av Alexandra de Paolis uppdrag är att sprida kunskap om olika biprodukter och på söndag föreläser hon på Västerviks museums naturum.

Alexandra de Paoli ska också börja undersöka om medicinskt klassad honung skulle kunna börja produceras i Sverige och berättar att danskarna just nu undersöker samma sak. 

– Det betyder bättre vinst för biodlarna och kanske börjar fler anse att det är ekonomiskt värt att bli biodlare, säger hon och berättar att honung kan användas vid behandling av sår och brännskador.

Hon läser mycket om aktuell forskning inom området.

– Förra året gjordes en studie i Danmark där dansk honung jämfördes med manukahonung. Den visade att den danska honungen var precis lika bra. Det betyder att vi har ett bra underlag för mer forskning för vår lokala honung.

Alexandra de Paoli menar att det behövs en utökad biodling i hela världen.

– Pollinering är viktigt både för individen och jordbruket. Om det finns biodling i närheten av blåbärsskogen kan blåbärsproduktionen öka med upp till 70 procent. Blåbären blir större, fler och smakar bättre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa