"Vi måste ju naturligtvis sikta mot toppen"

Västervik hamnar på den övre halvan i Lärarförbundets årliga ranking av landets kommuner.

Marcus Fridlund (S).

Marcus Fridlund (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-16 09:26

Jämfört med förra året klättrar Västervik från plats 156 till 120 i undersökningen Årets skolkommun. Lärarförbundet har rankat kommunerna utifrån tio olika kriterier. Västervik hamnar högt i kategorierna "resurser till undervisning" och "andel barn i förskola". Sämre går det i kategorierna i lärarlöner och andelen godkända elever. När det gäller lärarlönerna hamnar Västervik på plats 212, och andel godkända elever på plats 196.

Allra lägst hamnar Västervik i kategorin ”Kommunen som huvudman”. Där placerar man sig på plats 254. Placeringen bygger på en enkät som den lokala avdelningen fyllt i. Enkäten handlar om hur kommunen prioriterar skolan och arbetssituationen för lärare och skolledare.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) törs inte lova bättre placering i löneligan till kommande år.

– Det är svårt att säga var vi kommer att hamna. Vi har gjort särskilda lönesatsningar på lärarna tidigare år, men i årets budget finns det inte med.

Om totalplaceringen 120 av 290 så säger han att han inte är nöjd:

– Vi måste naturligtvis sikta mot toppen.

Oppositionspolitikern Elin Sjölander Landerdahl (M) säger också att den låga placeringen i löneligan är bekymmersam:

– Även om lönen inte är allt så påverkar det våra möjligheter att rekrytera lärare och skolledare.

Hon efterlyser att en översyn av organisationen för att se om resurserna används på bästa sätt. På så sätt hoppas hon att man ska kunna frigöra resurser för att göra Västervik mer attraktivt för lärare.

Elin Landerdahl (M).
Elin Landerdahl (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!