Enligt kartläggningen från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ligger Kalmar län över rikssnittet både när det gäller resandeinförsel och köp av smugglad alkohol. Rapporten visar att främst unga män och storkonsumenter köper smugglad alkohol, samtidigt som män i medelåldern är den vanligaste gruppen när det kommer till alkoholinköp i samband med utlandsresor.
– Smugglad alkohol är betydligt vanligare bland män än bland kvinnor, skriver Björn Trolldal på CAN i ett pressmeddelande.
När det kommer till smugglad alkohol köper invånarna i Kalmar län i snitt 0,65 liter per år. Rikssnittet ligger på 0,39 liter vilket var en minskning med 42 procent sedan 2009.
Men hur utbredd är smuggelalkoholen bland ungdomar i Västervik? Enligt kommunpolis Viktor Haglind finns det framför allt två tillvägagångssätt för unga.
– Antingen får de tag i det genom att köpa smuggelalkohol. Vi har även sett att anhöriga köper ut vilket är stort problem. Föräldrar, äldre syskon eller kompisar begår ett brott om de köper ut alkohol.
– Ofta gör man det med ursäkten: "Då vet jag vad de dricker" eller "De skulle bara dricka fyra öl". Men ofta leder detta till att ungdomarna dricker mer då föräldern dels gjort det legitimt att dricka men också att ungdomarna även dricker annat som de blir bjudna på.
Om man kollar på Västervik i stort, finns det mycket smuggelalkohol i omlopp?
– Där tror jag att vi har ett stort mörkertal. Det finns ju en legal marknad där man har en privatimport som är tillåten. Den blir ju svårare att styrka, alltså att avgöra vad som privatimporterat legalt och vad som är köpt av en person som smugglar. Så det är svårt att svara på.
Enligt Bo Essén, alkoholhandläggare på Västerviks kommun, är det inte speciellt vanligt att krogar och restauranger i kommunen säljer smuggelsprit.
– Vi gör ju kontroller hyfsat tätt där vi går igenom förråd, men det är inte så väldigt ofta vi hittar något. Det senast kända fallet var från 2007 tror jag, då vi hade ett stort beslag. Sedan var det också nu i december på en restaurang som förlorade sitt serveringstillstånd.
– Är man krögare och köper en flaska sprit för 50 kronor eller för 200 kronor, så är det ju inte där pengarna ligger. Utan det ligger ju i försäljningen till kund där man tar betalt per centiliter.