Trygghetsboenden är i princip vanliga lägenheter planerade för de äldres behov, med bättre ytor och framkomlighet för den som har svårt att röra på sig.
Till skillnad från platserna på särskilda boenden administrerar inte socialförvaltningen uthyrningen, det krävs inte någon behovsprövning för att få hyra en trygghetslägenhet. Det ingår inte omsorg, mat eller sjukvård i boendet.
Liberalen Fredrik Lindström skriver i en motion att kommunen bör undersöka hur man kan underlätta för privata aktörer att bygga trygghetsboenden.
"De är överlag väldigt uppskattade och det finns ett stort kundunderlag", skriver han.
Han får medhåll av socialnämnden.
– Vi tycker att det vore bra, men vi säger också att det inte är vi som driver trygghetsboenden, säger socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C).
Samtidigt konstaterar hon att äldreomsorgen har mycket att vinna på att det byggs trygghetsboenden. Om äldre bor i anpassade lägenheter kan de klara sig längre själva och olycksrisken är mindre.
För hemtjänsten är det en fördel om många brukare bor på ett och samma ställe, då behöver inte så mycket tid läggas på resor.
Fredrik Lindström skriver i motionen att han inte är ute efter subventioner åt dem som bygger, däremot att kommunen kan peka ut lämpliga lägen för trygghetsboenden och utreda hur den kommunala hälso- och sjukvården kan samverka med privata boenden.
Det blir till sist kommunfullmäktige som beslutar om man ska bifalla Fredrik Lindströms motion.