I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att de skickat en begäran till Justitieombudsmannen, JO, för att klargöra vem som egentligen har ansvaret för alla bortsprungna katter som hittas. Den 1 juni 2018 tog länsstyrelserna över den praktiska delen från polisen när det kommer till omhändertagande av djur, och lagen om tillsyn av katter och hundar. Men ska de bortsprungna, fyrbenta små vännerna räknas in i polisens uppdrag enligt hittegodslagen eller länsstyrelsens uppdrag att omhänderta djur som är övergivna enligt djurskyddslagen?
"Länsstyrelsen Kalmar län upplever att efter Polismyndighetens omorganisation tar inte längre polisen emot katter som hittegods utan hänvisar allmänheten i hög utsträckning till länsstyrelsen", skriver myndigheten i pressmeddelandet.
Länsstyrelsen vill också att JO klargör om katter anses vara helt utan värde och därmed inte räknas som hittegods.
– Självklart tvekar inte Länsstyrelsen att omedelbart omhänderta ett djur som är skadat och har okänd ägare eller som är övergiven, men vi anser att vi inte har stöd i lagen för att omhänderta fullt friska välmående katter, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Justitieombudsmannen är både Polismyndighetens och länsstyrelsens tillsynsmyndighet och enda instansen som kan ge tydliga riktlinjer för hur lagarna ska tolkas när myndigheterna har olika uppfattning.