En person som upplever skymd sikt och begränsad framkomlighet från grannfastigheten har kontaktat kommunen för att få bukt med problemet. På Västerviks kommuns hemsida står det att personer som upplever problem med detta ska kontakta kommunen. Det har gått över en månad sedan grannen kontaktade Västerviks kommun och ännu har inget hänt med trädet och buskarna som skymmer sikten. Trädet från tomten hänger över vägen utanför tomten ungefär två meter ovan mark. Enligt regler som finns att hitta på kommunens hemsida, och som är baserade på Plan- och bygglagen, ska träd som hänger ut över körbanan vara minst 4,6 m ovan marken.
Det är inte bara sikten som skyms av trädet, även framkomligheten blir påverkad av det nedhängande trädet. Grannen har berättat att trädet som hänger ut över körbanan dessutom gör det svårt för sopbilen att ta sig fram, likaså för grannen med sin husbil.
VT har varit i kontakt med Sofi Jämtestam, tillsynshandläggare på Miljö- och byggnadskontoret, för att ta reda på hur ett ärende likt detta hanteras och hur ärendehandläggningen går till.
Vad händer när fastighetsägare åsidosätter sina skyldigheter och inte tar ner växtlighet?
– Oftast är det att någon klagar på att någon har en hög häck vid in- och utfart, det kan även vara träd som i detta fall. Då startas ett tillsynsärende och kommunen skickar ut ett brev till berörd fastighetsägare. Fastighetsägaren får möjlighet att bemöta anmälan och ofta händer det att fastighetsägaren själv klipper ner och åtgärdar. Då hör de ofta av sig och meddelar kommunen att de fixat problemet, berättar Jämtestam.
Vad händer om ni inte får någon respons på brevet och problemet inte åtgärdas av fastighetsägaren?
– Vissa tycker kanske att sikten inte alls är skymd och väljer att inte åtgärda problemet. Då kan vi skicka ett föreläggande till fastighetsägaren där det står att de föreläggs att ta ner växtligheten.
Om det ändå inte händer något, kan kommunen då komma dit och klippa ner?
– Kommunen har inte rådighet att gå in och klippa ner träd. Om fastighetsägaren inte uppfyller vad föreläggandet säger inom en viss tid kan man ta ett nytt föreläggande. På det föreläggandet kan då läggas på ett vite som ska vara kännbart för den aktuella fastighetsägaren. För att förelägga ett vite behöver kommunen ansöka om detta hos Miljö- och markdomstolen som i så fall förelägger vitet.
Sofi Jämtestam berättar vidare att olika ärenden är olika prioriterade. Om det finns akuta risker, så som att det är fara för människor som kan skada sig eller dö, då tar de tag i ärendet nästan direkt. Trafikfarliga häckar eller träd är kanske inte det allra allvarligaste, även om det ligger högt upp. Men inte överst på farlighetsskalan.
– När vi får in ett ärende går ett brev iväg inom en vecka. Oftast räcker det med detta. Det brukar inte behövas ett föreläggande för att fastighetsägaren ska ta ner växtligheten.
Enligt samtalet med Sofi Jämtestam är det alltså upp till fastighetsägare själva att se till att växtligheten inte skymmer sikten. Inte ens om kommunen uppmanat fastighetsägaren att ta bort växtlighet och detta inte sker har kommunen rådighet att gå in och ta bort någon växtlighet. Grannar och andra oroliga trafikanter får förlita sig på att ett föreläggande med hot om vite kan få fastighetsägare att rensa upp.