Västerviksföretaget växer på hemorten

MoA lärcentrum, med huvudkontor i Västervik, bedriver distansutbildningar i 35 kommuner. Nu ska företaget presentera sig på hemorten.

Roger Psajd, Mia Castenbrandt, Jens Porsgaard och Helena Källström ser fram emot att bedriva verksamhet i på hemmaplan.

Roger Psajd, Mia Castenbrandt, Jens Porsgaard och Helena Källström ser fram emot att bedriva verksamhet i på hemmaplan.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-10-01 06:00

– Vi har vunnit ett avtal med sex kommuner i Kalmar län, däribland Västervik, när det gäller distansutbildning för vuxna. Vi är ett ganska anonymt företag i Västervik trots att vi har säte här. Därför är det lite på tiden att man får veta vilka vi är, säger Roger Psajd, delägare.

MoA lärcentrum bildades 1997 i Linköping. Genom åren har man satsat på vuxenutbildningar inom bland annat vård och omsorg, barn och fritid, SFI och gymnasiala kurser. 2013 kom Jens Porsgaard och Roger Psajd in i bolaget som då omsatte 18 miljoner kronor. I dag är siffran 100 miljoner kronor och företaget bedriver verksamhet i 35 kommuner till närmare 4 500 elever.

– Vi har en plan som ser ut att hålla också. Om fem år ska vi omsätta 200 miljoner. Vi anställer i princip dagligen nya personer. I Västervik kommer det här innebära en tjänst inom administration, men på sikt kanske tillsätta stabsfunktioner här, fortsätter Roger.

Varför har ni varit så anonyma i Västervik?

– Huvudkontoret finns här, men vi har inte haft någon verksamhet här förutom administration. Men nu har vi vunnit det här vuxenutbildningsavtalet, svarar Jens Porsgaard, ägare och vd.

Avtalet med de sex kommunerna i länet sträcker sig över fyra år och är värt närmare tolv miljoner kronor.

– Vi räknar med 200 till 250 heltidselever på ett år, men säkert uppåt 500 elever om man räknar in enskilda kurser, förklarar Jens.

Sedan 2015 har företaget fokuserat på att skapa en helt ny lärplattform för eleverna. Den färdiga modellen blev klar och började användas förra året.

– Från första dagen har eleverna hela upplägget i lärplattformen. Då är det indelat i avsnitt, allt material finns och det finns tabell med hur långt man ska hinna varje vecka, säger Mia Castenbrandt, utbildningschef.

Moa lärcentrum är säker på att distansutbildningarna är här för att stanna.

– Distans ökar ju hela tiden och det kommer med den digitala utvecklingen. Förr i tiden var det ganska stela och torftiga instrument, men i dag är kontakten med läraren hur enkel som helst. Man kan jobba i mobilen på bussen och man har med sig skolan var man än går, säger Roger Psajd.

Finns det en risk med att det kan bli för bekvämt när eleverna inte behöver ta sig till skolan?

– Lärare kan följa exakt när eleverna varit inloggade senast och de kan pusha de om någon inte hänger med. Utvecklingen har också gjort att eleverna ställer krav på att lärandet ska vara flexibelt, svarar Mia Castenbrandt.

– Vi räknar med 200 till 250 heltidselever på ett år, men säkert uppåt 500 elever om man räknar in enskilda kurser, säger Jens Porsgaard, vd och delägare av Moa lärcentrum.
– Vi räknar med 200 till 250 heltidselever på ett år, men säkert uppåt 500 elever om man räknar in enskilda kurser, säger Jens Porsgaard, vd och delägare av Moa lärcentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!