Västerviks bibliotek i ny skrud

Snart är det dags för invigning och tidningen har fått ta en titt på det nyrenoverade biblioteket.

Sköna och praktiska möbler har varit en viktig fråga för det nyrenoverade biblioteket. Här kommer både finnas mjuka bänkar och mysiga snurrfåtöljer med armstöd där  man kan vila en bok för läsning.

Sköna och praktiska möbler har varit en viktig fråga för det nyrenoverade biblioteket. Här kommer både finnas mjuka bänkar och mysiga snurrfåtöljer med armstöd där man kan vila en bok för läsning.

Foto: Anna Persdotter

Västerviks kommun2019-10-23 18:00

Under sommaren har Västerviks stadsbibliotek genomgått en totalrenovering och nu packas det upp möbler och monteras hyllor för fullt.

Lokalerna har fått nya gråa golv och vita väggar, som kompletteras med rosa inslag. De nya möblerna går i rosa, grått och gult. 

Hyllorna har blivit vitlackerade och det har dessutom tillkommit nya hyllor på hjul.

– Tanken är att det ska var flexibelt och kunna möbleras om när det behövs, säger Dag Jonasson, bibliotekarie.

Han visar runt i biblioteket tillsammans med koordinatorn Catharina Petersson.

Det mesta är kvar där det varit förut, men med nya färger. Förutom avdelningen med ungdomsböcker, som har fått flytta en trappa ner. Den kommer nu att finnas i lokalen till höger vid entrén. Här finns också bibliotekets labb, där det ska kunna både pysslas och spelas tv-spel. 

Biblioteket blev tvungna att hålla stängt extra länge på grund av ett energisparprojekt med ny belysning. Men det var det värt tycker Catharina.

– Det har blivit superbra!

På andra sidan lokalen finns scenen och längs väggen finns plats för utställningar.

I barnavdelningen har ett kontor blivit sagorum. Det ska få en gradäng, som dock inte är på plats än.

En trappa upp har de stora bokhyllorna flyttat isär.

– Det är för att öka tillgängligheten. Det är bredare mellan hyllorna och böckerna står inte längre så nära golven, säger Dag.

Det betyder också att de inte får plats med lika många böcker längre och har behövt gallra.

– De böcker som fortfarande är fina har vi skickat till övriga enheter.

Hyllor på hjul ska göra biblioteket mer flexibelt. Men de största hyllorna står kvar på golvet, de blir ändå för tunga för att flytta omkring, säger bibliotekarien Dag Jonasson.
Hyllor på hjul ska göra biblioteket mer flexibelt. Men de största hyllorna står kvar på golvet, de blir ändå för tunga för att flytta omkring, säger bibliotekarien Dag Jonasson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!