Västervik länkas med sex andra fibernät

Västerviks stadsnät ska knytas närmare sex andra kommuner i Småland. Förhoppningen är att fibertjänsterna blir både säkrare och billigare.

Mee Särneroth, chef för stadsnätet i Västervik, tror att ett gemensamt regionnät kan ge både företag och privatkunder bättre villkor och priser.

Mee Särneroth, chef för stadsnätet i Västervik, tror att ett gemensamt regionnät kan ge både företag och privatkunder bättre villkor och priser.

Foto: Anders Steiner

Västerviks kommun2019-10-02 14:30

– Tillsammans är vi starkare. Det är dessutom enklare för de som vill nå regionen, med en kanal istället för sex, säger Mee Särneroth, chef för stadsnätet i Västervik.

Det är Vimmerby Fibernät, Emmaboda Energi & Miljö, Högsbynät, Kalmar Energi Elnät AB och Nybro Energi som Västervik miljö & energi ska länkas samman med. Arbetet är ännu i sin linda, en avsiktsförklaring är skriven, men tanken är att näten ska bli mer likartade.

– Vi vill på det här sättet förbättra vår drift och övervakning av nätet, särskilt vid störningar kan vi dela på resurser och säkerställa leveransen, säger Särneroth.

Går inte det idag?

– Det gå att ordna men det är inte på förhand avtalat. Snarare handlar det om att be om hjälp i akutläge. 

För att göra det möjligt vill man öka de fysiska kopplingarna i näten, över kommungränserna.

Genom att på sikt göra sex separata stadsnät till ett gemensamt regionnät tror man också att det blir mer attraktivt för operatörer och tjänsteleverantörer att söka sig till Kalmarregionen. Därigenom hoppas Särneroth att såväl företagskunder som privatkunder kan erbjudas mer prisvärda alternativ.

Som förebilder har man områden i både södra och västra Sverige som gjort en liknande resa.

Vad är nästa steg?

– Vi ser över infrastrukturen i respektive kommun. Sen behöver vi också få gehör bland politiker, att de ser vikten av att tillgängliggöra hela länet, säger Mee Särneroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!