Det är bolaget WSP, som är verksamt inom bland annat byggnadsindustri och samhällsutveckling, som sammanställt listan. Man kallar den för stadsbarometerindex. I den har man undersökt 67 svenska stadskärnor och poängsatt dem efter flera kriterier.
Främst handlar det om faktorer som befolkningsökning, hur hög andel som är sysselsatta inom så kallat kunskapsintensivt näringsliv och god ekonomi bland de boende i staden. Västervik hamnar på plats 61 av de 64, med 38 poäng av 100 möjliga. Vinnaren Jönköping fick 71 poäng.
– Det har historiskt varit stort fokus på att enbart stärka handeln i stadskärnorna. Vi menar att det är viktigt att inse att stadsutveckling handlar om att stärka staden i sin helhet och även stärka den omkringliggande regionen, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.
Högst upp på listan hamnar, kanske förväntat, större städer, många av dem med högskolor.
Annika Boman, som är verksamhetsområdeschef för platsutveckling på Västervik framåt, säger att resultatet inte var oväntat.
– Sett till vilka kriterier som man använt sig av är det inte förvånande. De kriterierna är också de områden där vi sedan innan vet att vi, och andra småstäder, har det tufft, säger hon.
Annika Boman säger att det handlar om stora övergripande frågor, som befolkning och utbildad arbetskraft, frågor som kan vara svåra för ett näringslivbolag att styra över.
– Istället får vi här koncentrera oss på andra saker, bland annat hur vi samverkar kring centrumutveckling.