Vårdar flera tusen år gamla minnen

Veronica Palm etanolbehandlar hällarna för att få bort växtlighet.
Veronica Palm etanolbehandlar hällarna för att få bort växtlighet.

Ute i skogarna kring Casimirsborg finns mängder av fornminnen från bronsåldern. På området finns bland annat unika hällristningar som nu vårdas och kollas över.

Västerviks kommun 3 oktober 2019 20:00

– Det är nog ett av Sveriges större områden och innehåller i princip allt från bronsåldern. Vi vet väldigt lite om boplatserna för man har inte grävt någonting här, men vi vet att de finns här någonstans. Det är ett fantastiskt bronsåldersområde, säger Veronica Palm från Västerviks museum.

På området finns bland annat gravröse, stensättningar, fossila åkrar – till och med en fornborg. Den här veckan bedriver Veronica och kollegan Maria Lönnegren Wikensten hällristningsvård på uppdrag av länsstyrelsen. Man putsar, fotograferar, dokumenterar skador och tar bort växtlighet.

– Hällristningarna är mellan 4 000 och 2 500 år gamla. Här har vi allt från skålgropar man knackat i berget till bilder i form av skepp, fotsulor och solsymboler, förklarar Veronica Palm.

En hällristning är symboler, figurer eller avbildningar som är inhuggna på berghällar. Varför de kom till är svårt att svara på, enligt Veronica Palm. Men vid Casimirsborg finns bland annat en hällristning i form av solvagn, något som tidigare bara hittats på en annan plats i Sverige. På ett annat berg har hela 101 skepp "knackats".

Arbetet med hällristningsvård på området inleddes 2014. Man gjorde då ett urval av alla hundratals ristningar och fokuserade på vård av 15 stycken. Med tiden har ristningarna förändrats, både på grund av mänskliga och naturliga orsaker, och det kan ibland vara svårt att se vissa.

– Bäst är gå hit på kvällen med ficklampa, säger Maria Lönnegren Wikensten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa