Utställning om Mars har fått en ny dimension

Utställningen om skeppsvraket Mars Makalös har fått nypremiär. Bland annat har museet tagit hjälp av ny teknik för att förstå hur det ser ut på havets botten.

Ingemar Lundgren (t v) visar ett av visualiseringsborden för marinarkeologen Johan Rönnby. På skärmen syns en tredimensionell modell av vraket på havets botten.

Ingemar Lundgren (t v) visar ett av visualiseringsborden för marinarkeologen Johan Rönnby. På skärmen syns en tredimensionell modell av vraket på havets botten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-24 19:00

2011 upptäcktes vraket efter Mars Makalös, kronan i den svenska flottan på 1560-talet.

Sedan 2013 har utställningen om Mars Makalös varit en publikdragare till Västerviks museum. På söndagen var det nypremiär. En del i utställningen har gjorts om, men det kommer också att hända saker under tiden framöver.

– Vi har gjort en makeover med bland annat nya utställningstexter. Sedan driver vi ett utvecklingsprojekt som handlar om icke-destruktiv arkeologi, berättar Veronica Palm på Västerviks museum.

I stora drag handlar det om att utvinna så mycket information som möjligt från fyndplatsen utan att göra ingrepp i fornlämningen. 20 000 stillbilder har tagits som använts som underlag för en tredimensionell modell av vrakplatsen. På plats vid invigningen fanns två visualiseringsbord, i princip stora surfplattor. Där kunde man röra sig runt på vrakplatsen på havets botten. Zooma in intressanta detaljer, och lära sig mer om de olika fynd man gjort.

Ingemar Lundgren som arbetar med projektet demonstrerar för oss.

– Där ser du några blyrullar. De fanns till hands om man snabbt behövda täta läckor som uppstod till exempel under strid.

Modellen byggs på successivt. Man visade även upp den VR-app som görs i samarbete med dotterbolag till Facebook. Där ska man införd VR-glasögon kunna dyka ner på havets botten och utföra uppdrag. Appen ska vara helt klar hösten 2020.

Ingemar Lundgren berättar också om den nya miljö som ska byggas i utställningshallen längre fram. Då ska besökaren både kunna se vrakplatsen på havets botten, och hur det såg ut vid vattenytan den där dagen då Mars Makalös sänktes vid ett slag utanför Ölands norra udde den 31 maj 1563.

Vid nyinvigningen fanns marinarkeologen Johan Rönnby och Ingvar Sjöblom, historiker vid försvarshögskolan, på plats. Den senare berättade om maktspelet kring Östersjön som ledde fram till sjöslaget som skulle kosta hundratals människoliv när Mars Makalös gick till botten. Det är turer som innefattar den ryske tsaren Ivan den förskräcklige, den tyska handelsalliansen Hansan och Vasaättlingen Erik den XIV.

– Det är rena rama Game of Thrones, sade Sjöblom.

Hans specialitet är annars artilleri. Mycket av föreläsningen och frågorna kom att handla om de upp till fem ton tunga pjäser som fanns ombord på Mars Makalös. Fruktansvärda vapen, men inte alltid så lätta att sikta med.

Så här långt finns 17 intressepunkter i modellen som man kan klicka på. Då kommer det upp berättande texter.
Så här långt finns 17 intressepunkter i modellen som man kan klicka på. Då kommer det upp berättande texter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!