Just nu översköljs vi av information om coronaviruset, men de senaste dagarna har en grupp som riskerar att missa mycket information hamnat i fokus.
I söndags berättade SVT att den svensk-somaliska läkarföreningen slog larm om att flera människor med somaliskt ursprung dött i sviterna av coronaviruset i Stockholmsregionen. En delförklaring tros vara att de inte nåtts av information lika snabbt i ett tidigt skede.
Enligt Kirsi Sedell Master, verksamhetschef på integrationsenheten, och Johan Jensen på kommunens kommunikationsavdelning så såg man ett informationsbehov i Västervik redan för flera veckor sedan.
– Vi använder oss av den information som redan finns från myndigheterna. Det är viktigt att vi är säkra på att den information som går ut har blivit rätt översatt, säger Johan Jensen, som är ansvarig för kommunens kriskommunikation.
Han säger att problemet inte är att det saknas översatt information. Utmaningen ligger i att hitta rätt kanaler så att man når ut till alla. Kirsi Sedell Master tror att man klarar av den uppgiften.
– De grupper som har allra svårast med språket har vi ju kontakt med i vår verksamhet, till exempel genom SFI.
Hon tycker att det finns skillnader mellan Stockholm och Västervik.
– Det är inte lika segregerat här. Som nyanländ är man mer synlig.
Hon nämner det samarbete som kommunen har med föreningslivet, däribland de nyanländas egna kulturföreningar, som en resurs som man utnyttjar.
Kommunens hemsida har uppdaterats med länkar till relevant information på olika språk. Kommunikationsavdelningen har tagit fram egna affischer på en rad språk som satts upp i kommunala verksamheter.
– Nu är vi på gång och sätter upp affischerna även på andra platser där vi vet att nyanlända rör sig, berättar Elisabeth Sjöstrand på integrationsenheten.
Det kan vara livsmedelsaffärer och församlingar. Integrationsenheten har även gått ut med information via sin Facebooksida där man har kontakt med nyanlända.
Kirsi Sedell Master säger att kommunens integrationsassistenter, som själva har en bakgrund som nyanlända, är en viktig länk för att hitta sätt att nå ut till alla nyanlända.
– Vi kommer till exempel att utnyttja vårt system för att nå ut även till dem som är mer självgående, och kanske börjat jobba.
Kommunen har kontaktuppgifter till dem, och ett utskick görs i dagarna.