Urnbegravning kan bli vanligare

Håll begravningen skyndsamt. Det uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I Västerviks kommun erbjuds utomhusbegravning som ett alternativ.

Än så länge har ingen begravningsceremoni hållits utomhus i Norra Tjust pastorat.

Än så länge har ingen begravningsceremoni hållits utomhus i Norra Tjust pastorat.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2020-04-09 18:00

I dagsläget väljer många anhöriga att vänta med begravningen. Det menar de båda kyrkoherdarna Hans Wennström och Karin Björk i Norra respektive Södra Tjusts pastorat.

Enligt begravningslagen ska en avliden kremeras eller gravsättas så snart som möjligt och senast en månad efter dödsfallet. En kistbegravning måste ske inom en månad, medan en urnbegravning kan dröja upp till ett år. 

Hans Wennström tror att det kommer att bli vanligare med begravning över urna framöver, med tanke på att det går att vänta längre då. Det tror även Anton Hultgren, präst i Södra Tjusts pastorat.

På tisdagens nationella pressträff om covid-19 uppmanades anhöriga att hålla begravningar skyndsamt för en liten krets och arrangera minnesceremoni vid ett senare tillfälle. Den vädjan stod bland annat trossamfund och kommuner bakom.

På Svenska kyrkans hemsida går det att läsa mer om hur en begravning kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt under coronakrisen, ett alternativ som presenteras är att bjuda in gäster till en filmad eller livesänd begravning. Det går också hålla en minnesstund vid ett senare tillfälle, som ett komplement till begravningsceremonin.

Anton Hultgren tror att det inte finns någon möjlighet att livesända med dagens resurser.

– Som läget är nu så får det i så fall vila på någon anhörig, vi har inte den kompetensen, säger han.

I Norra Tjusts pastorat erbjuds utomhusbegravning som ett alternativ, men hittills har ingen utomhusceremoni hållits. Hans Wennström berättar att en kistbegravning i så fall antagligen sker på kyrkogården nära graven. 

Södra Tjusts pastorat tillåter i dagsläget högst 50 personer på en begravning, i enlighet med gällande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, och för att kunna hålla tillräckligt avstånd mellan gästerna går det inte längre att hålla begravning i Gladhammars kapell samt kyrkorna i Figeholm och Ankarsrum. 

– Om vi tillåter en maxgräns på 20 personer signalerar vi att det inte görs tillräckligt, därför följer vi rekommendationerna som ges, säger Anton Hultgren.

Hans Wennström menar att det gäller att göra avvägningar om vad som är bäst vid varje enskilt tillfälle och att besluten påverkas av hur situationen utvecklas. 

I dagsläget kan exempelvis inte den som tillhör en riskgrupp delta i en begravning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!