Uppropet: Ställ in alla träningar 27 november

"Det talas mycket om andra droger, men inte så mycket om doping, det är ett problem som går lite under radarn".

Anders Degerman Folkhäsosamordnare, Stefan Fredriksson Smålandsidrotten, Gunvor Nicander skolsköterska, Håkan Karlsson polisen och Cecilia Stålhandske Body Gym & Relax planerar för mässan.

Anders Degerman Folkhäsosamordnare, Stefan Fredriksson Smålandsidrotten, Gunvor Nicander skolsköterska, Håkan Karlsson polisen och Cecilia Stålhandske Body Gym & Relax planerar för mässan.

Foto: Olof Carlson

Västerviks kommun2019-10-22 16:00

Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby vill att föreningarna i Vimmerby, Hultsfred och Västervik ska ställa in träningarna den 27 november och i stället besöka Antidopingdagen på Mässhallarna i Vimmerby.

– De kan ta det som ett teoripass, säger han. För även om man tycker att doping är något som inte rör den egna föreningen, så tar man ändå ställning mot doping genom att komma hit.

För det råder ingen tvekan om att det är ett stort problem i landet, menar arrangörerna.

– Det finns beräkningar som visar att det finns runt 80 000 kända användare av dopingpreparat i landet, säger Anders Degerman och Cecilia Stålhandske på Body Gym & Relax håller med.

–  Det finns dessutom ett stort mörkertal, säger hon.

Kommunerna i norra länet är inte befriade från doping. Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby berättar att så sent som för någon vecka sedan avslöjades ett fall i Västerviks kommun.

Men det kan vara svårt att upptäcka personer som använder dopingmedel, menar han.

–  När vi lyckas hitta dopingfall är det oftast i samband med något annat. Det kan vara i jakten på andra droger,  säger han.

– Hur många som använder dopingmedel i Vimmerby-Hultsfred-Västerviksområdet är svårt att gissa, fortsätter Karlsson.

Anders Degerman säger att det har blivit ännu svårare att upptäcka på senare år.

– Medlen används lite annorlunda nu för tiden, säger han. Förut handlade det om att bli stor och biffig snabbt. Nu är det många som i stället satsar på att få en snygg kropp. Förut dopade man sig för idrotten, nu dopar man sig för stranden.

I nätverket Ren Kraft finns kommunerna i Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Här deltar också Polisen, Smålandsidrotten och även en lång rad olika gym på de tre orterna. I samband med den stora Antidopingmässan som hålls på Mässhallarna i Vimmerby i november, kommer nätverket att göra en utökad stickprovskontroll av användarna. Slumpvis utvalda träningsgäster kommer att anmodas att gå och testa sig inom tre dagar. Gör de inte det är de inte välkomna tillbaka. Avstängningen gäller då i två år, och det gäller att ha klara papper för att få komma igen.

 – Nätverket ger oss möjlighet att byta information med varandra, säger Cecilia Stålhandske, på det viset kan ingen gå från gym till gym till gym för att träna utan att testa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!