Upplagt för fortsatt strid om simhallen

På måndag ska kommunstyrelsen ta upp simhallen igen, och det är bäddat för strid.

Simhallen i Västervik är i dåligt skick. Politikerna är oeniga om hur man ska gå till väga när man bygger ut hallen, och bygger om de gamla bassängerna.

Simhallen i Västervik är i dåligt skick. Politikerna är oeniga om hur man ska gå till väga när man bygger ut hallen, och bygger om de gamla bassängerna.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-10-04 19:20

Planen var att kommunfullmäktige för två veckor sedan skulle ha godkänt hyresavtal för den första etappen av en om- och tillbyggnad av simhallen. Byggherre skulle kommunala Tjust Fastigheter vara.

Det blev inget beslut. Flera partier var kritiska till att inga ytterligare alternativ undersökts med tanke på att det är en stor och kostsam investering som väntar.

Frågan gick tillbaka till kommunstyrelsen med uppdrag att utreda ytterligare.

Inför måndagen finns ett underlag från tjänstemännen, och från kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson.

Tjänstemännen har tittat på förutsättningarna för en modell där en extern huvudman skulle äga, bygga och driva den nya simhallen. Då ser man flera praktiska problem. Simhallen är tekniskt nära förbunden med övriga anläggningar på Bökensved. På Bökensvedsområdet finns flera externa hyresgäster, till exempel olika föreningar, som skulle påverkas om en del av området skulle få en ny ägare. 

Tjänstemännen skriver att det finns en rad frågor som måste besvaras för att kunna ta fram ett förfrågningsunderlag för att upphandla en extern huvudman. Det skulle kunna leda fram till ett års försening, och extrakostnader på i storleksordningen 750 000 kronor.

Harald Hjalmarsson (M) är inte nöjd med vare sig utredningen eller förslaget till beslut.

– Återremissen sade inget om att den externa parten skulle äga simhallen.

Han menar att man därför gjort medverkan från en annan aktör svårare än nödvändigt. På måndag får kommunstyrelsen avgöra hur man ska ta ärendet vidare.

Karta: Bökensved
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!