I höstas fick ungdomar på Västerviks gymnasium skriva motioner till Västerviks kommunfullmäktige. På gymnasiet har eleverna sedan fått rösta fram de mest angelägna motionerna.
Vid barn- och utbildningsnämndens senaste möte gick politikerna igenom de sex förslag som hade beröring med skolan. Inte i något fall blev det bifall rakt av, men nämndens ordförande Marcus Fridlund (S) tror ändå att åtminstone något förslag kan förverkligas på sikt. Som vanligt var ämnesvariationen stor:
* Elever från VO18 framförde att körkortsteori borde finnas med i det individuella valet. Där blir svaret avslag:
– Längre tillbaka hade gymnasieskolan större frihet att skapa egna kurser i individuellt val. Det kunde bli en rätt vildvuxen flora, och den dåvarande regeringen stramade åt reglerna. Vi kan inte införa körkortsteori, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson.
S-politikern Marcus Fridlund säger att han har sympati för idén, och M-kollegan Elin Landerdahl lägger till att hon faktiskt läste körkortsteori när hon gick på gymnasiet.
* Elever i SA19C efterlyste stärkt sexualundervisning. Även här blev det avslag med motivering till att man inte kan avvika från centrala beslut. Jörgen Jonsson tycker dock att det finns utrymme för att lyssna på elevernas önskemål:
– Det verkar snarare vara jämställdhetsaspekter än att lära sig mer om kroppsdelar som man efterlyser.
* Fyra elever i NA1B efterlyste stärkta insatser från skolan och polisen mot droger. Bland annat efterlyser de slumpmässiga tester, genomsökningar med narkotikahundar och obligatoriska föreläsningar om droger och biverkningar.
Gymnasiechefen Jörgen Jonsson berättar att en hälsodag med inriktning mot droger är inplanerad. Redan i dag besöker polisen skolan då och då med narkotikahundar.
* Det senaste årets debatt om lämpligheten i att Komvux och Svenska för invandrare har flyttat in på gymnasiet har renderat i två motioner. Skolans svar beskrivs närmare i en separat artikel.
* Den sjätte motionen efterlyste möjlighet att sitta kvar och arbeta efter skoldagens slut, med möjlighet att få lärarhjälp.
På kort sikt finns inte resurserna, men politikerna var intresserade av förslaget.
– Med stora klasser kanske alla inte hinner få den hjälp de behöver under lektionerna, sade Marcus Fridlund.
Ett resultat kan bli att man undersöker om det kan ordnas pengar till en insats i kommande års budgetar.