Turistchefen om årets sommarsäsong

Jakob Franzén, turism- och destinationsansvarig på Västervik Framåt, summerar årets turistsäsong som lyckad för Västervik.

Jakob Franzén menar att det varit en bra sommar för flera branscher inom besöksnäringen.

Jakob Franzén menar att det varit en bra sommar för flera branscher inom besöksnäringen.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-09-30 13:00

– Den har varit bra, många som vi har pratat med säger att det är en av de bättre somrarna. Och i år känner man att det spänner över flera branscher, både restauranger, hotell och museer. Annars brukar det vara en av tre som har haft det bra, säger Jakob Franzén.

Som vanligt när det kommer till att utvärdera sommarsäsongen handlar mycket om väder och vind. 

– Den här sommaren har varken varit för varm eller för kall. Det har varit bra kvällar vilket gynnat restauranglivet, det har varit något sämre väder dagtid och då har handeln och museer gått bra. 

Under högsommaren avlöser evenemangen varandra i Västervik. Men för att locka ytterligare besökare i framtiden skulle Jakob vilja se fler evenemang under höstmånaderna.

– Det händer mycket under sommaren. Kollar man på höstens evenemang som finns i dag är det kanske mest för våra egna besökare. Street art-festivalen, som låg sista veckan i augusti,  fick en otrolig genomslagskraft samtidigt som högsommarvärmen kom. Vi har en säsong som är ganska lång och det gynnar så klart en destination som ligger vid havet.

Under sommaren har flera nya verksamheter inom besöksnäringen etablerat sig i kommunen. 

Är det viktigt att det kommer nytt?

– Absolut. Framför allt gör det att våra verksamheter håller sig på tårna. Det är jätteviktigt att det händer saker. Det höjer någonstans nivån på alla när det sker förändringar. Framförallt visar det upp att Västervik är en destination där det händer saker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!