Västervik
– Vi började med omställningen i början av förra året och arbetet har gått bra. Vid starten fanns det en viss oro över hur det skulle fungera, men det är det alltid vid förändringar, säger socialchef Jörgen Olsson.
Socialstyrelsen skickade ut en enkät i början av januari i år angående digitalt trygghetslarm. 234 kommuner i Sverige svarade och av dessa rapporterade 150 att de endast har digitala trygghetslarm, visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I Västerviks kommun är alla 1012 trygghetslarm digitala.
– Att göra omställning till digitalt var en nödvändighet om den här typen av service ska kunna finnas kvar. De som har larm är nöjda med dem, säger Angelica Katsanidou (S), socialnämndens ordförande.
I grannkommunen Vimmerby är dock inga av deras 432 trygghetslarm digitala. Enhetschef för hemtjänsten vid Vimmerby kommun, Anette Ekquist Dahlberg, säger att de kommer förbereda under hösten och i början av 2018 sker omställningen. Att det inte skett tidigare beror på ett avtal som sträcker sig fram till slutet av februari 2018.
I Oskarshamns kommun har arbetet påbörjats och Catharina Sabelström, verksamhetscontroller på socialförvaltningen säger att de är ungefär halvvägs mot att trygghetslarmen ska bli digitala och enligt planeringen ska det bli klart under hösten.
– Även om inte alla kommuner har kommit hela vägen, så finns en medvetenhet och man jobbar på det. Av kommunerna som inte är klara, räknar de flesta med att bli det i år, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
En del kommuner är på god väg att byta ut larmen, men det finns också kommuner där alla eller en stor del av larmen fortfarande är analoga. Göteborg hade i början av året 10.000 analoga larm och Stockholm 13.500.
– En orsak är att SKL-Kommentus ramavtal med leverantörer av digitala trygghetslarm blev fördröjt 2016. Många kommuner var beroende av detta avtal och blev därför fördröjda i sin process att införa digitala trygghetslarm. En annan orsak är att det kostar pengar och kommunerna har spridit införandet över flera år, säger Dick Lindberg, till Nyhetsbyrån Siren.
Larmen byts ut för att öka säkerheten och tryggheten. När analoga larm används i de nya digitala kommunikationsnäten, finns en risk att larmsignalen faller bort och inte når larmcentralen.