Tryggheten i Västervik fortsätter att öka

Västerviksborna är bland de tryggaste i södra Sverige. Det visar årets trygghetsundersökning från polisen. Men det finns punkter där allmänheten känner sig otrygg – bland annat efter alla bränder i Ankarsrum.

Den högsta otryggheten i kommunen rör fortkörning bland bilar och buskörning med mopeder. "Västervik har bland de bästa värdena i Region syd, topp fem skulle jag säga" säger kommunpolis Viktor Haglind.

Den högsta otryggheten i kommunen rör fortkörning bland bilar och buskörning med mopeder. "Västervik har bland de bästa värdena i Region syd, topp fem skulle jag säga" säger kommunpolis Viktor Haglind.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-11-22 18:01

Under fredagen släppte polisen sin årliga trygghetsundersökning för lokalpolisområdet, där bland annat Västervik, Vimmerby och Oskarshamn ingår. Undersökningen mäter bland annat den upplevda otryggheten bland medborgarna och polisens inställning till lokala problem, men har inget med den faktiska brottsligheten att göra.

Undersökningen mäter allt från nedskräpning och cykelstölder till våldsbrott. Och förra årets siffror blev en positiv läsning för polisen i Västervik – den upplevda tryggheten hade ökat i kommunen. Något som är tendensen även i år.

– Vi får bättre resultat över tid och det ser lite bättre ut. Problemnivåerna går ner. Västervik har bland de bästa värdena i Region syd, topp fem skulle jag säga. Relativt sett så är man inte speciellt brottsutsatt om man bor i Västervik, vilket jag tycker är väldigt glädjande, säger Viktor Haglind, kommunpolis i Västervik.

Varför är det så?

– Här har vi jobbat strukturerat och tillsammans. Polisen kan inte komma till rätta med trygghet och brott ensam, utan det är ett gemensamt lass med många andra. I Västervik finns det en bra samverkan med kommunen, andra myndigheter, privata aktörer och näringslivet. Alla jobbar för att Västervik ska bli en tryggare och bättre plats att leva på.

– Det betyder inte att allt är bra på alla platser i alla situationer, men som jag ser det så trycker vi ingenting under mattan utan lyfter fram den problematik som finns och försöker göra något åt det tillsammans.

Västerviksborna, både i tätorten och på landsbygden, är generellt trygga när det kommer till risken för våld eller att vistas utomhus. Inte heller skadegörelse, berusade personer utomhus eller bråk utgör några stora problem i kommunen. Den högsta otryggheten rör fortkörning bland bilar och buskörning med mopeder, precis som tidigare år.

– På landsbygden vet vi vissa orter där man upplever lite mer problem med bilar och fortkörning. Det är något vi tar med till vår verksamhet och öka antalet kontroller på de platserna. Men mätningar som vi och kommunen visar att det inte är några dramatiska problem med hastighetsöverträdelser. 

Kan man se någon ökad oro i Ankarsrum efter bränderna?

– Vi kan se att det finns en viss oro med  koppling till bränderna, och det förstår jag.  Jag hade önskat att vi kunde göra ett frihetsberövande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!