November 2017 visade nämligen på negativa siffror. Men Michal Ulatowski, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län, vill gå ett steg längre.
– Vi har haft en positiv utveckling i kommunen – och i länet – sedan 2012, säger han.
Han noterar att det visserligen skedde en ökning under 2015–2016, när länet tog emot många nyanlända från Syrien, men han ser det som en isolerad händelse som inte är relaterad till konjunkturen.
Det som sker nu är att prognoserna från det senaste året, börjar bli verklighet.
– Företag rekryterar inte i samma takt som de har gjort. Lyssnar man på omvärlden, så är det nog många som säger att nu är kalaset över, säger Ulatowski.
I Västervik var 8,1 procent inskrivna som öppet arbetslösa i oktober, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med oktober i fjol. I riket är motsvarande siffror 7,1 procent (6,9 procent ifjol).
Frånsett en ytterst marginell ökning juni 2018 behöver man gå tillbaka ända till november 2017 för att se röda siffror.
Regionalt går Kalmar län faktiskt emot trenden, tillsammans med Halland. I övrigt ökar arbetslösheten i stort sett i hela landet. Flest inskrivna arbetslösa har Södermanlands län, 9,9 procent, följt av Gävleborg tätt bakom. Lägst arbetslöshet har Västerbotten, 5,5 procent.
– Vi ser en tydlig avmattning i ekonomin och att arbetslösheten stiger, för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.