Tre års fängelse efter smugglingsförsöket

En man, boende i Västervik, döms till tre års fängelse för försök till narkotikasmuggling.

Mannen döms till tre års fängelse.

Mannen döms till tre års fängelse.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Västerviks kommun2019-10-11 06:00

Historien har sin rättsliga början i Danmark där tullen med hjälp av en narkotikahund hittade två paket med vardera cirka ett kilo amfetamin. Paketen kom från Holland. 

Polisen bytte ut narkotikan mot mjöl, och skickade vidare paketet som om det kommit med den vanliga postgången. 

Ett av paketen var adresserat till mannens adress i Västervik, det andra till en adress i Linköping. Enligt domen är adressen i Linköping kopplad till droghandel.

Enligt domen försökte mannen och en bekant hämta ut paketet på Willys i Västervik, sedan på Coop när det inte fanns på det första utlämningsstället. På Coop fanns det däremot. På övervakningsfilmen kan man se att mannen får paketet och bär ut det ur butiken. Men där försvinner spåren, sedan dess är paketet med mjöl borta. 

Den dömde mannen blev efterlyst av polisen och greps i en allmän kontroll ett dygn senare i Västerås. På sig hade han en adresslapp med flera nedskrivna telefonnummer och enligt domen fanns också en sms-konversation i mannens mobiltelefon. Enligt rätten kan innehållet i konversationen tolkas som att det handlar om ett köp av narkotika.

Under rättegången förnekade mannen att han beställt narkotikan. Han sade också att han inte sett något paket med narkotika i det större paketet, som också innehöll kläder. Det trodde inte rätten på, man finner det osannolikt att mannen missat paketet.

Nu döms mannen till tre års fängelse för försökt till grov narkotikasmuggling. Rätten ansåg att det fanns risk för att brottet skulle ha fullbordats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!