– Folk måste vara försiktiga. Vi vet att folk behöver komma ut, få frisk luft och att det är skönt att grilla ibland. Men då måste man vara noggrann med att släcka elden efter sig, säger Thomas Öberg på Västerviks räddningstjänst.
När gräset är torrt ute som nu, så är det mycket enklare för elden att sprida sig från brasan och starta en gräsbrand. Men det finns en annan risk som kan uppstå när man grillar utomhus, en risk som många glömmer.
– När folk bestämmer sig för att grilla och gör upp en eld på marken, så kan det lätt hända att det börjar att brinna i jorden under brasan. Det är svårt att märka, så när folk har grillat klart finns det en risk att de lämnar platsen utan att ha släckt elden ordentligt. Då räcker det med att en stark vind blåser in för att elden ska blossa upp och sprida sig, säger Thomas Öberg.
Men det finns sätt att lösa det här på, och Thomas Öberg förklarar att det är ganska enkelt.
– Det behövs mer vatten helt enkelt. Häll några extra liter vatten på platsen du grillade, så det sjunker ner i marken. Efter det så bör det vara lugnt, säger han.
Enligt Thomas Öberg är det onödigt att det ska behöva uppstå gräsbränder, eftersom det går att undvika.
– Förra veckan hade någon råkat starta en gräsbrand. Vi jobbade från tolv på dagen till åtta på kvällen för att släcka den. Det är så onödigt när det finns annat vi behövs till, säger Thomas Öberg.