Torrare jord kan leda till fler värmeböljor

Om 50 år kommer växtsäsongen i Västervik att börja redan i februari månad.

Omkring den 2 april börjar växtsäsongen i Västervik i dag. Det innebär att det blivit tillräckligt varmt för att tussilago och andra vårtecken ska träda fram.

Omkring den 2 april börjar växtsäsongen i Västervik i dag. Det innebär att det blivit tillräckligt varmt för att tussilago och andra vårtecken ska träda fram.

Foto: Tord Olsson

Västerviks kommun2020-04-05 20:01

Det skriver tidskriften Sveriges Natur och nyhetstjänsten Newsworthy.

Tidigare vårar till följd av klimatförändringar och flera veckor längre växtsäsonger för Västervik, kan låta som något bra. Men ny forskning visar att tidig vår också kan innebära torka längre fram. 

I början av april börjar växtsäsongen i Västervik i dag. Men klimatförändringar innebär att våren kommer tidigare och växtsäsongen blir längre. Om 50 år tror SMHI:s klimatforskare att den kommer att börja mellan 6 februari och 5 mars.

Det är ganska stora skillnader det rör sig om, totalt beräknas växtsäsongen bli mellan sex och tolv veckor längre än den är idag. 

För 100 år sedan kom vårtecken i genomsnitt nästan två veckor senare än idag, enligt Sveriges lantbruksuniversitet. 

Detta kan ses som både bra och dåligt för jordbruket.

Det som är bra är att vårbruket kan börja tidigare, och det finns mer mat i naturen – till både människor och djur. 

Nackdelen är att många pollenallergiker drabbas tidigare, och konsekvenserna för biologisk mångfald kan på lång sikt vara svåra att förutspå.

– Om det blir varmare och inte samtidigt blötare då ökar ju avdunstningen, och då kan det ju ske en uttorkning av jorden, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI i ett pressmeddelande. 

Torrare jord leder i sin tur enligt forskarna till fler och mer intensiva värmeböljor. 

SMHI beräknar att Västervik kommer att ha mellan 32 och 47 dagar med låg markfuktighet om 50 år, en stor ökning från dagens genomsnitt på 18 dagar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!