År 1919 var ett omvälvande år, både i landet som helhet och i Törnsfall. Första världskriget var slut. Riksdagen bestämmer sig för att även kvinnor ska få rösta. Samma år fattas beslutet om åtta timmars arbetsdag.
På hemmaplan var mycket annorlunda mot hur vi är vana vid att ha det i dag. Bara en sådan sak som att tvätta kläder. Under tidsresan i Törnsfall, som är en del av Smaka på Tjust, får besökarna testa hur man tvättade förr, med tvättbrädor och klappbrädor i balja.
Andra saker som man kan göra är att såga med en gammal handsåg som dras av två personer, en i varje ände.
Keramiker Elisabeth Björklund Nilsson kommer också att finnas på plats för att visa sitt hantverk, med möjlighet att prova på.
I församlingshemmet Averum, strax intill, blir det servering av tidsenlig grönsakssoppa med bröd samt ostkaka och kaffe. Representanter för Tjust Släktforskarförening finns på plats för att visa hur man hittar sina rötter.
Ett 20-tal personer från Törnsfalls hembygdsförening jobbar med förberedelserna och genomförandet av tidsresan, som även innefattar guidning i hembygdsgården Sjöliden. Här var fattighus under åren 1883 till 1932, då ålderdomshemmet i kröken bortom kyrkan stod klart. Där är i dag privatbostad sedan länge.
För precis ett sekel sedan bodde runt tio personer på fattighuset. Det var såväl yngre som äldre, men gemensamt för dem var att de hade svårt att försörja sig själva, ibland på grund av olika sjukdomar och handikapp.