"Tiggeriförbud är fel väg att gå"

En stor majoritet i kommunstyrelsen sade nej till en SD-motion om att förbjuda tiggeri på vissa platser i Västervik.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) tycker inte att ett tiggeriförbud är något för Västerviks kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) tycker inte att ett tiggeriförbud är något för Västerviks kommun.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-25 14:10

Sverigedemokraterna i Västerviks kommun har tagit intryck av den modell som bland annat Vellinge infört, där man av ordningsskäl förbjudit tiggeri på vissa utpekade platser. Partiet pekar ut ett antal platser framför allt vid kommunens större livsmedelsaffärer och köpcentra.

SD fick inte gehör för sin motion i kommunstyrelsen. Jämfört med när frågan lyftes för några år sedan tycks känslorna inte ha svallat lika mycket bland politikerna.

– Jag tyckte att vi hade en bra diskussion om frågan i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) efteråt.

Han säger att han personligen inte ser tiggeriet som något stort problem för Västervik.

– Det skulle krävas resurser för att se till att förbudet efterlevs. Jag tycker att vi kan använda våra gemensamma resurser på ett bättre sätt.

Han lägger till att han därmed inte vill förringa tiggeri som samhällsproblem.

– Det är allvarligt att människor tvingas tigga för att klara sitt uppehälle.

Partikollegor till Dan Nilsson i Eskilstuna har infört en annan omdiskuterad modell, där tiggare måste söka tillstånd. Dan Nilsson ställer sig avvaktande till den modellen med ungefär samma motivering som han är kritisk till ett förbud.

En som är mer positiv är moderaten Harald Hjalmarsson.

– Vi tyckte inte att Sverigedemokraternas förslag till förbud var rätt väg att gå. Man riskerar bara att flytta på problemet. Däremot tror vi att man med ett tillståndskrav kan få en bättre överblick av hur omfattande verksamheten är, och hur den fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!