Svenska kyrkan satsar på utomhusmiljön

Södra Tjust pastorat satsar på odlingspedagogik och mötesplatser i den nya trädgården utanför Mötesplats Johannes i Västervik.

Blomsterträdgården är det första steget i omvandlingen av Mötesplats Johannes trädgård.

Blomsterträdgården är det första steget i omvandlingen av Mötesplats Johannes trädgård.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-09-23 17:00

Gräsmattan har förvandlats till en blomsterträdgård. Det är odlingspedagogen Malin Sjödén som står bakom arbetet utanför Mötesplats Johannes på Tre bröders väg i Västervik. 

– Vi vill skapa nya mötesplatser och nya möjligheter att mötas. Jag hoppas att vi kan bjuda in både stora och små. Det finns så otroligt mycket man kan göra.

Ett hörn i trädgården ska förvandlas till ett område för rörelse och lek med en inte-nudda-marken-bana och en pilkoja. Dessutom ska en grusgång anläggas runt hela byggnaden så att alla har möjlighet att röra sig runt i trädgården. 

Malin Sjödén läser just nu högskolekursen "Trädgårdar i vård" på Sveriges lantbruksuniversitet för att lära sig mer. Hon berättar om forskning som visar att patienter som hade utsikt över en trädgård blev friskare snabbare än de som tittade ut på en husvägg.

– Det säger ganska mycket, säger Malin Sjödén som sedan årsskiftet är anställd som odlingspedagog av Södra Tjust pastorat.

Till sin hjälp har hon Marie Lindström som arbetstränar. Dessutom har en femåring som bor i närheten hjälpt till en hel del.

– Man mår bättre när man ser allting växa, säger Marie Lindström och berättar att hon dessutom byggt de pallkragar som rymmer områdets grönsaksodlingar.

Trädgården som växer fram har många funktioner. Blommorna används som altarblommor och grönsakerna tas tillvara i matlagningen. Att tänka hållbart är viktigt, enligt Malin Sjödén. Samtidigt ska trädgården vara öppen för alla med möjlighet att bara njuta.

Den framväxande trädgården utanför Mötesplats Johannes är tänkt att vara inbjudande och öppen för alla.
Den framväxande trädgården utanför Mötesplats Johannes är tänkt att vara inbjudande och öppen för alla.
Karta: Tre Bröders väg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!