Svårtuggad kost bakom ändernas död

Den senaste tiden har flera änder påträffats överkörda och döda mellan Slottsruinen och Kulbacken i Västervik.

Änder som just spisat ekollon blir framtunga och långsamma. Det förklarar fågelskådaren Bo Lewander.

Änder som just spisat ekollon blir framtunga och långsamma. Det förklarar fågelskådaren Bo Lewander.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-10-24 12:00

– Det här är inget nytt problem, utan något som återkommer varje höst. I synnerhet i oktober månad, säger Bo Lewander från Tjust fågelklubb.

Orsaken är ekollon. Änderna spatserar alltså över vägen för att hitta den åtråvärda födan under träden för att sedan spatsera tillbaka mot vattnet igen.

– Änderna älskar ekollon eftersom det är föda som hjälper dem att bygga ett bra fettlager inför vintern. Men eftersom de inte kan tugga nötfrukten så sväljer de den hel. 

Ekollonen – som lagras i krävan (en utvidgning av matstrupen) – gör änderna framtunga och sävligare än normalt, förklarar Bo Lewander. 

– De får svårt att snabbt lyfta och undkomma faror. Jag har själv varit med om att få väja för änder när jag kommit på cykel, berättar han. 

Christer Ramström, trafikplanerare på kommunen, är också medveten om problemet med påkörda änder. 

– Det är sorgligt, säger han.

– Jag har fått samtal om detta och någon har föreslagit att vi ska sätta upp skyltar längs med vägen för att uppmärksamma trafikanterna på att änderna rör sig mycket fram och tillbaka över vägen nu, men det har vi inte möjlighet att göra.

Varför inte?

– Det finns inga färdiga sådana skyltar. Vi hade i så fall varit tvungna att tillverka egna vilket vi inte valt att göra, säger Christer Ramström. 

Han menar att detta inte borde behöva vara ett problem, egentligen.

– Om bilisterna bara blev lite mer uppmärksamma och tog större hänsyn till omgivningen så skulle vi slippa se påkörda änder vid vägen, menar han.

Änderna måste ta sig över vägen för att hitta ekollon.
Änderna måste ta sig över vägen för att hitta ekollon.
Karta: Slottsholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!